Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi oslaví Dušičky i Halloween, květinářstvím se daří

"Dušičky" - Památka zesnulých
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Blíží se Dušičky a květinářstvím poblíž hřbitovů, ale i supermarketům začínají růst tržby. Památka zesnulých se připomíná 2. listopadu, letos připadá na středu. Bohužel někteří se nezdráhají vzpomínku na zesnulé zneužít ke krádežím.

Hodně práce mají prodavačky a floristky v Květinách Olšany, které jsou v blízkosti Olšanských hřbitovů v Praze. Lidé přicházejí už od pondělí, ale nejvíce se jich podle vedoucí obchodu Marcely Čábelkové sjíždí 28. října. Nejvíce se prodávají věnečky o průměru 20 až 50 centimetrů, žluté chryzantémy a samozřejmě svíčky.

Problémem Olšanských hřbitovů je podle Čábelkové velká kriminalita. "Lidé si vyzdobí hroby a hrobky a někdo jim to pak ukradne. Do obchodu se pak zákazníci vrací 2. listopadu a kupují věci znovu," uvedla. Policie proto každý rok posiluje v době kolem Dušiček dohled v okolí hřbitovů.

V supermarketech je nyní největší poptávka především po hřbitovních svících. Oblibu si získávají především svíce olejové, které vydrží hořet až tři dny. Na rostoucí zájem o svíčky ukazují i údaje z databáze Českého statistického úřadu. Podle nich byly loni do Česka dovezeny svíčky za 920 milionů korun, přičemž více než polovinu této sumy obstaralo Polsko. Dovoz svíček rok od roku roste, v roce 2014 import představoval rekordní miliardu korun.

V posledních letech přibývá Čechů, kteří si dušičkové věnce vyrábějí sami. Podle Pavly Hobíkové z Globusu se zvýšil zájem o zboží pro výrobu vlastní podzimní výzdoby, jako jsou polystyrenové a slaměné korpusy, aranžovací hmoty a umělé voskové květy.

Tradici Dušiček dodržují čtyři z pěti Čechů, ukázal průzkum obchodního řetězce Tesco. Zhruba sedm procent lidí pak slaví anglosaský svátek Halloween, jde zejména o rodiny s dětmi. V souvislosti s tím prodejci hlásí i rostoucí prodeje dýní, které se vydlabávají. Poptávka po dýních se například v obchodech Albert zvyšuje v řádu několika desítek procent.

Témata:  "svátek zesnulých ""dušičky""" Halloween hřbitov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy