Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg důrazně zdvih prst: Pozor na Trumpa, přijde politické zemětřesení ve světě,

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) očekává po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem politické zemětřesení ve světě. Podle šéfa ANO Andreje Babiše Trumpovi pomohly plány na tvrdší uprchlickou politiku.

"Samozřejmě, že ne všichni kandidáti uskutečnili vše, co (v kampani) říkali, ale obyčejně část přesvědčení naplnili," řekl Schwarzenberg

Změna bude podle něj mít vliv na evropskou i celosvětovou politiku. V Česku podle protikandidáta Miloše Zemana v prezidentských volbách "právem jásá pan (Zemanův mluvčí Jiří) Ovčáček".

Na twitteru Schwarzenberg ráno upozornil, že Trumpovi pogratulovali evropští populisté a dodal řečnickou otázku, zda Zeman ještě spí.

Podle Miroslava Kalouska nezbývá než doufat, že výroky, které pronášel Trump ve volební kampani, neuvede jako prezident v realitu. "Mám na mysli především výroky, které zpochybňovaly závazky v systému kolektivní bezpečnosti a výroky slibující ochranářskou a izolacionistickou obchodní politiku. Zejména pak doufám, že nedojde ke změně dlouholeté konzistentní politiky USA vůči Rusku. V případě, že by se to všechno stalo, byl by to značný problém pro svobodný svět," uvedl. Evropa podle něj musí držet více při sobě a stát se akceschopnější.

Babiš na facebooku napsal, že si nemyslel, že Trump vyhraje. "Všichni byli proti němu. Ukázalo se, že průzkumy veřejného mínění se opět mýlily. Proto je i v Čechách beru s velkou rezervou," napsal.

Trumpova rétorika byla mnohdy přehnaná a trochu šílená, myslí si Babiš. "Ale doufám, že jedna věc jsou mítinky a věc druhá je být prezidentem v Bílém domě," uvedl. Američané podle něj evidentně ocenili Trumpovy plány na tvrdší migrační politiku a snížení daní. "Sociologové i politologové dost podcenili Američany, kteří mají už dost zavedeného systému klientelismu, ze kterého žije úzká skupina politiků a lobbistů," dodal.

Babiš je přesvědčen, že české vztahy s USA zůstanou neměnné. "Pevně doufám, že bude Trump respektovat spojenectví v NATO. Evropské unii snad pomůže vyřešit problém migrace ukončením konfliktu na Blízkém východě, což jeho předchůdce Barack Obama nezvládl," uvedl.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na twitteru k volbám napsal, že poptávka po emocích je silná. "Výsledek voleb v USA ji ještě zvyšuje. Chtělo by to přesný opak. Více racia," uvedl.

Témata:  Karel Schwarzenberg Andrej Babiš Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy