Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovy firmy získaly zakázky za 35 miliard

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle informací serveru HlídacíPes.org firmy z holdingu Agrofert získaly v letech 2007 až 2016 veřejné zakázky až za 35 miliard korun. Osm společností přitom získalo peníze od státu poprvé až po vstupu Andreje Babiše (ANO) do vlády.

Nejvíce zakázek přijala lovosická chemička Preol, která vyrábí biopaliva z řepky olejné. Od státu za uplynulých deset let inkasovala nejvíc ze všech společností ovládaných Babišem, konkrétně 25,3 miliardy korun.

Druhá nejúspěšnější lesnická společnost Uniles získala prostřednictvím veřejných zakázek 3,7 miliardy korun, zhruba 2,5 miliardy obdržela firma Primagra vyrábějící biopaliva.

Klíčovým zadavatelem je pro skupinu Agrofert státní podnik Čepro, který je největším distributorem pohonných hmot a odběratelem biopaliv v Česku. "V období od ledna do září tohoto roku odebralo Čepro 80,5 procenta veškeré bionafty v Česku právě od Babišových firem Preol a Primagra. Zbývající část dodal maďarský ropný a plynárenský koncern MOL," uvádí se v analýze Hlídacího psa vznikla za podpory Nadačního fondu proti korupci.

"Desítky zakázek pak získávala společnost Agrotec, která v současné době právě kvůli jednomu z tendrů od České pošty čelí obžalobě kvůli machinacím při zadávání zakázek," poznamenal server.

Témata:  Agrofert Andrej Babiš veřejné zakázky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy