reklama

"Svým způsobem je každý politik tak trochu demagog," řekl Českému rozhlasu vedoucí serveru Demagog.cz Jan Tvrdoň. "My netvrdíme o politicích, že jsou lháři nebo že záměrně lžou. Pracujeme s pojmem nepravda, protože v politických diskuzích obecně politik používá záměrně nějakou politickou argumentaci, a nemusí záměrně veřejnosti říkat nepravdivé věci. Může si nebýt jistý nějakým údajem, ale nemusí v tom být zlý úmysl," dodal.

Polifact zjistil, že v 1/3 ověřovaných výroků Donald Trump lhal úplně a v další pětině výroků převážně lhal. "Je otázka, jestli to lidem tolik nevadí. Určitě to nevadí lidem, co jej volili. Obecně v politice lidé volí ty politiky, kteří jsou jim schopni slíbit, že zlepší jejich situaci. Což je příklad Trumpa," tvrdí Tvrdoň.

"Je otázka, jestli se lež stala součástí politiky, nebo prostě součástí politiky je. Dnešní doba, kdy máme lepší přístup k informacím, mají jak média, tak veřejnost možnost lépe ty výroky ověřovat a dohledávat. A je to jednodušší. Nepravdivé výroky jsou dané na světlo. Může to působit tak, že politici lžou čím dál tím víc, ale může to být dáno i tím, že máme snazší přístup k dohledání toho výroku," dodal pro Český rozhlas.

I Česko má z aposlední dny svou novou kauzu, a to ceremoniál na Pražském hradě, kde mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček popírá přítomnost amerického velvyslance Schapira. "Stále si myslím, že je nějaká hranice, kdy už společnost může mít problém s těmito vyjádřeními. Zvlášť, když jsou takto jednoduše dohledatelná," tvrdí šéf serveru Demagog.

"Máte určitou společenskou skupinu, které tohle vadí. Je to přece zjevné... Když politik opakovaně prostřednictvím svého mluvčího tvrdí nějakou věc, kterou jsou schopna média za tuším dvě hodiny jednoduše ověřit na základě fotografie..." dodává.

Přítomnost amerického velvyslance ale potvrdila fotografie i německý velvyslanec. "Zdá se, že vyjádření pana Ovčáčka o neviditelnosti pana Schapira v tom sále je neudržitelné," dodal Tvrdoň pro ČRo.