Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loni se životní prostředí v Česku nezhoršilo, za řadu potíží mohlo sucho

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Životní prostředí v ČR se loni sice oproti roku 2014 nezhoršilo, kvalita ovzduší ale stále nevyhovovala, ačkoli emise znečišťujících látek do ovzduší klesaly. Vysoké teploty a méně srážek stály za rozvojem půdního a hydrologického sucha.

Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2015. Dokument, který byl zveřejněn v knihovně připravované legislativy, zpracovala česká informační agentura životního prostředí CENIA. Ministerstvo životního prostředí ho nechce blíže komentovat.

Loni se nadále zvyšovaly investice na ochranu životního prostředí, podle zprávy o významných 27,8 procenta na 40,1 miliard Kč.

Výdaje z centrálních zdrojů se zvedly o 12,2 procenta na 43,1 mld. korun a z územních rozpočtů o 32,5 procent na téměř 45 miliard. Z evropských dotací byla do konce roku 2015 za uplynulé programovací období proplacena téměř celá částka z celkových 4,6 miliard eur (cca 122,9 mld. Kč), jen za loňský rok z dotací EU to bylo rekordních 1,3 mld. eur (cca 35,2 mld. Kč).

Kvalitu ovzduší v roce 2015 nepříznivě ovlivnily meteorologické podmínky, zejména extrémní teploty, které vědci považují za projev změn klimatu. Negativně na ovzduší působí vytápění domácností, doprava i průmyslová a energetická výroba. Dlouhodobě se špatným ovzduším se nejvíce potýká Moravskoslezský kraj - aglomerace Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek.

Na území Česka spadlo pouze 79 procent normálu srážek, sucho se tak výrazně projevilo na podnormálním stavu podzemních vod a ovlivnilo zemědělství i výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách. Zásobování občanů však výrazněji nenarušilo.

Od roku 2000 do 2015 podle zprávy poklesl zemědělský půdní fond o 67,9 tisíc hektarů, což představuje 1,6 procent území státu. Kvůli výstavbě dopravních komunikací a další infrastruktury se i nadále krajina dělí na menší a menší části.

Témata:  životní prostředí Ministerstvo životního prostředí České republiky sucho

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy