Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za zpackaný verdikt sestry z Rumburku hrozí znalci trest

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud zahájil správní řízení se znalcem, na základě jehož posudku byla z vraždy šesti pacientů obžalovaná sestra z Rumburku, napsala dnes severočeské příloha Mladé fronty Dnes. Soud ženu osvobodil. Znalci Romanu Matlachovi hrozí pokuta a v krajním případě i vyškrtnutí ze seznamu odborníků. Matlach je přesvědčen, že si své závěry obhájí.

Mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová deníku řekla, že správní řízení bylo zahájeno. Soud tak vyhověl právní zástupkyni sestry Věry Marešové, která Matlachův posudek ostře kritizovala. Podnět na soud podala právě ona, krajský soud ho shledal závažným. "Je nutné ho v rámci správního řízení náležitě prošetřit," uvedla mluvčí soudu. "Nevím o žádném pochybení," řekl Matlach.

Znalec Matlach jako hlavní autor posudku uvedl, že smrt šesti pacientů mohla být způsobena prudkým nárůstem draslíku v krvi, jenž měl posléze způsobit zástavu srdce. Závěry jeho znaleckého posudku, podle něhož měla Marešová zabíjet draslíkem, odmítl v soudním řízení znalec obhajoby i revizní znalecký posudek.

Soud se ve zprošťujícím verdiktu opřel o závěry revizní komise a dospěl k závěru, že nebylo prokázáno, že by se skutky vůbec staly.

Státní zástupce se odvolal bezprostředně po vynesení zprošťujícího verdiktu a případem se bude zabývat Vrchní soud v Praze. S výsledkem správního řízení bude krajský soud čekat na výsledek odvolání.

Sankce 50.000 až 200.000 korun hrozí i znalci Jiřímu Závodskému, který Matlachovi pomáhal s posudkem. Také s ním soud zahájil řízení, píše list.

Témata:  Věra Marešová soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy