Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to omyl, hájí se údajný vrah taxikářů u soudu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Údajný vrah tří pražských taxikářů David Virgulák měl u sebe krátce po vraždách peněženku jedné z obětí. Vyplynulo to z jeho výpovědi u pražského městského soudu, který dnes začal kauzu projednávat. Virgulák, jemuž hrozí výjimečný trest, tvrdí, že peněženku našel. Vinu odmítá, jde podle něho o policejní omyl. Muž dlouhodobě užívá drogy, v rejstříku má 20 záznamů za krádeže.

První taxikář zemřel v lednu 2014, další dva za jedinou noc v dubnu téhož roku. Podle státního zástupce Vladimíra Pazourka vraždil Virgulák kvůli penězům pokaždé tak, že si v centru Prahy zastavil taxi a nechal se odvézt na odlehlé místo. Tam řidiče střelil do hlavy a okradl ho. Vozem se vždy vrátil zpátky do středu metropole a tam ho zaparkoval.

"Jsem naprosto nevinnej, vražd jsem se nedopustil, je to jeden velkej policejní omyl. Taxíkama po Praze nejezdím," reagoval Virgulák. Ze zbraně v životě nevystřelil a auto by nedokázal řídit, řekl.

To, že u něj policie při krádeži v samoobsluze odpoledne po druhé a třetí vraždě našla peněženku druhého zavražděného, vysvětlil Virgulák obsáhlým příběhem o dvou nalezených peněženkách a pervitinu schovaném na větvi stromu. Nelogičnosti ve výpovědi omlouval tím, že v danou noc byl pod silným vlivem prášků a část událostí si nevybavuje.

Pětatřicetiletý Virgulák je vyučený instalatér. U soudu podrobně popsal, jak se stal závislým na drogách. "Měl jsem stálý příjem a nevěděl jsem, za co mám peníze utrácet. Tak jsem začal víc experimentovat s drogama," uvedl. V době závislosti na heroinu potřeboval na dávku až 6000 korun denně, a proto skončil v zaměstnání, začal krást v obchodech a kradené věci dále přeprodával. "Pak jsem přešel na subutex, protože je levnější a je od státu," dodal. V posledních letech tak na drogy potřeboval tisíc korun za den, uvedl.

První, lednová vražda dvaačtyřicetiletého taxikáře se podle obžaloby pravděpodobně stala na silnici nedaleko Luk pod Medníkem. Další dvě vraždy pachatel přidal v noci z 10. na 11. dubna, přičemž těla šedesátiletého a pětadvacetiletého muže zanechal na cyklostezce u Uhříněvsi.

Témata:  vraždy taxikářů soudy

Aktuálně se děje

4. května 2024 12:34

Američanům se nadále nelíbí záměr Izraelců postupovat do Rafáhu

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy