Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo životního prostředí souhlasí se stavbou úseku dálnice D49

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo životního prostředí dnes vydalo první souhlasné stanovisko EIA ke stavbě úseku budoucí dálnice D49 Hulín-Fryšták. Ta je součástí hlavního silničního tahu ve směru Brno a Zlín až na hranice se Slovenskem. Měřit má přes 16 kilometrů.

Stanovisko EIA obsahuje 17 závazných podmínek, které se týkají především opatření k dalšímu snížení hlukové zátěže dálnice, jako například stavby protihlukových stěn nebo použití nízkohlučného asfaltu.

Stanovisko vlivů na životní prostředí EIA k dalšímu záměru pro tuto stavbu vydá úřad podle ministra životního prostředí ve zrychleném režimu do konce listopadu, další dvě na začátku prosince.

Do konce roku ministerstvo plánuje odsouhlasit šest z devíti prioritních staveb, pro které nebude nutné opakovat celý proces EIA. Termín vydání ostatních stanovisek bude podle ministra záležet na datu předložení kompletních podkladů ze strany Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Mezi prioritními velkými dopravními stavbami jsou například dálniční obchvat Českých Budějovic nebo Frýdku - Místku, nový úsek dálnice D11 do Smiřic nebo poslední chybějící úsek D1 Říkovice - Přerov.

U těchto devíti staveb vyjednala česká vláda u Evropské komise výjimku. Stavby tak nemusí projít opakováním procesu EIA, přestože jejich stanovisko EIA bylo vydáno před mnoha lety, ještě podle zákona EIA z roku 1992.

Témata:  dálnice silnice Ministerstvo životního prostředí České republiky

Související

Aktuálně se děje

18. září 2024 12:21

Taylor Swift vydělala Harrisové 40 000 dolarů. Stačil jeden příspěvek Trumpa

Příspěvek republikánského kandidáta Donalda Trumpa na sociálních sítích, kde vyjádřil nenávist k americké popové zpěvačce Taylor Swift, způsobil, že její fanklub přispěl na kampaň prezidentské kandidátky demokratů Kamaly Harrisové dalších 40 000 dolarů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy