Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neziskových organizace varují: EET se může dotknout i nás

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací ČR Monika Jindrová dnes varovala, že povinnost vést elektronickou evidenci tržeb (EET) se zřejmě dotkne řady neziskových organizací.

Pokud se organizace věnuje i vedlejším podnikatelským činnostem, a objem těchto činnosti překročí určitý limit, musí podle webu finanční správy k EET evidenci vést.

EET se tedy nebude týkat hlavních činností neziskových organizací, pokud v hlavní činnosti nepodnikají. Problémem by podle asociace mohly být třeba charitativní sbírky formou prodeje předmětů. „Pokud se však neziskovka věnuje také činnostem vedlejším, které mají charakter podnikání, a pokud přitom objem podnikatelských činností v součtu, bez ohledu na způsob platby či druh činnosti, překročí stanovený roční limit 175.000 Kč nebo pěti procent z celkového obratu, budou muset vést EET jako všichni ostatní poplatníci," upozornila Jindrová.

Jedním dechem ale upozorňuje, že rozlišování a vykazování hlavních a vedlejších činností je v neziskových organizacích složitý a nedořešený problém. „Bezhotovostní platby formou převodu z účtu na účet EET nepodléhají, stejně jako dary. Přesto by mohly být určitým problémem veřejné sbírky, konkrétně ty, které neprobíhají formou vybírání příspěvků do zapečetěných kasiček, ale mají formu prodeje předmětů," řekla.

Finanční správa na webu www.etrzby.cz uvádí, že z evidenční povinnosti jsou vyloučeny tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnost veřejně prospěšných poplatníků. „Naplnění kritéria drobné podnikatelské činnosti je u poplatníka nutné posuzovat vždy s přihlédnutím k okolnostem konkrétního případu," píše. Pokud si nezisková organizace není jistá charakterem své činnosti, může požádat správce daně o závazné posouzení, Pro radu je možné se také obrátit na Asociace veřejně prospěšných organizací ČR.

Témata:  elektronická evidence tržeb neziskovky Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy