Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fajt se žalobou na Zemana neuspěl, podle soudu nebyl prezident nečinný

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ředitel Národní galerie Jiří Fajt neuspěl s žalobou na nečinnost prezidenta Miloše Zemana, který ho loni v květnu nejmenoval profesorem. Dnešní rozsudek je pravomocný, lze se proti němu bránit pouze kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

Prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch novinářům po jednání řekl, že škola stížnost podá.

"Žalovaný (Zeman) nebyl ve věci nečinný," konstatovala předsedkyně senátu pražského městského soudu Ivanka Havlíková. Ztotožnila se s názorem jiného senátu téhož soudu, který v září zamítl obdobnou žalobu fyzika Ivana Ošťádala, protože prezident v mezičase poslal ministryni školství dopis s informací, že se Ošťádala, Fajta a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické rozhodl nejmenovat.

Prorektor a expert na ústavní právo Gerloch argumentoval dnes u soudu tím, že prezident jedná bez příslušné zákonné opory. Upozornil také na to, že pokud soud považuje za prezidentovo rozhodnutí dopis zaslaný ministryni školství, je takové rozhodnutí neplatné, protože by podle Ústavy ČR vyžadovalo spolupodpis premiéra. S tím ale senát Havlíkové nesouhlasil, podle něj se podmínka kontrasignace týká jen pozitivního rozhodnutí prezidenta, a spolupodpis předsedy vlády by tak byl nutný, pouze pokud by Zeman kandidáta jmenoval.

Fajtova právnička Zuzana Bělinová zmínila, že prezident přišel až po lednovém odeslání dopisu ministryni s tím, že v únoru zahájil vlastní přezkumné řízení. Jeho kancléř se dotazoval univerzity například na to, kolik vědeckých monografií Fajt vydal. "Prezident republiky není strojem na podpisy," reagoval právník Hradu Tomáš Rousek, podle nějž musí prezident podpis každého dokumentu podložit vlastní úvahou a může se k ní vrátit i zpětně.

Témata:  Miloš Zeman vysoké školy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy