Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v Česku? 1. prosince startuje EET. Změna se dotkne nás všech

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) patří mezi stěžejní projekty současné vládní koalice. Základním principem EET je neustálé propojení obchodníka či řemeslníka se servery daňové správy, každá vydaná účtenka má být ihned registrována. Zákon vejde v účinnost ve čtvrtek 1. prosince.

Podle vlády má EET omezit šedou ekonomiku a zamezit daňovým únikům a narovnat tak podmínky mezi podnikateli platícími daně, a těmi, kteří je neplatí.

Až na výjimky, například pro provozovny v místech bez připojení k internetu nebo u prodeje zboží a služeb v dopravních prostředcích, má vše fungovat online, v reálném čase. Systém má umožnit využití různých zařízení - od klasických pokladen až po aplikace v tabletu s přenosnou tiskárnou.

V případě poruchy pokladního zařízení bude podnikatel normálně pokračovat v přijímání tržeb. Vzhledem k tomu, že jde o jím nezaviněný stav, nebude za nevydání účtenky a nezaevidování tržby sankcionován. Tržby z tohoto období musí následně zaevidovat jednou sumární částkou.

Inspiraci k EET našlo ministerstvo financí v Chorvatsku, kde podobná evidence funguje od roku 2013. Schválená česká podoba se od té chorvatské v několika věcech liší. Evidence by měla například umožnit některým podnikatelům zjednodušený offline režim a nemá také regulovat stav hotovosti v pokladnách. Nestanoví ani povinnost zákazníka převzít účtenku a nebude poskytovat údaje o personálu - v Chorvatsku tak bojují s prací na černo.

Proti zavedení EET ostře vystupovali pravicoví politici. Podle nich systém znevýhodní hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil systém už dřív - s odkazem na zemi, kde se Babiš inspiroval - za "balkánský supertunel".

EET by měla podle odhadů ministra Babiše do státní pokladny přinést až 18 miliard korun ročně. Opozice to ale i s odkazem na chorvatský příklad zpochybňuje. Například výběr DPH tam zůstal přibližně stejný, země ale procházela od roku 2009 výraznou krizí, ze které se vzpamatovala až začátkem roku 2015. Kritici poukazují také na to, že v Chorvatsku po zavedení evidence skončilo 50 tisíc podnikatelů.

Podnikatelé, kteří se budou muset do EET zapojit, budou moci využít jednorázovou slevu až 5000 korun na náklady spojené se zavedením evidence tržeb. Výše slevy se bude odvíjet od daňového základu z podnikání. Pro stravovací služby s výjimkou podávání alkoholických nápojů bude od prosince nově platit sazba DPH 15 procent (nyní je 21 procent).

Senát schválil zavedení EET 16. března, prezident Miloš Zeman přidal svůj podpis pod zákony zavádějící EET 30. března. Jako první začnou EET používat ubytovací a stravovací služby (zhruba 40.000 podnikatelů), a to od 1. prosince. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících až do 1. května 2018, kdy povinnost EET dostanou vybraná řemesla a výrobní činnosti.

E-shopů by se EET měla týkat od 1. března 2017. Výjimkou je prodej vlastních produktů přes internet, který bude podléhat evidenci od 1. března 2018 nebo od 1. června 2018 podle druhu produktu. Farmářské trhy se do EET zapojí až 1. března 2018, stejně jako stánkový prodej občerstvení. Do té doby lze očekávat další rozšíření pokladních zařízení a pokles jejich cen.

Veřejně prospěšní poplatníci nebudou evidovat tržby ze své hlavní činnosti. Pokud však vedle této činnosti budou i podnikat, evidence se jich už může dotknout. Školní jídelny provozované příspěvkovou organizací mají režim veřejnoprávní instituce, jsou tedy z evidence vyloučeny. Pokud půjde o školní jídelnu soukromé školy, nebude evidovat stravování žáků a zaměstnanců, bude však evidovat tržby od třetích osob.

Témata:  elektronická evidence tržeb podnikatelé ekonomika Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy