Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud potvrdil podmínku pečovatelce, které v ústavu uhořel klient

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání pečovatelky, která dostala za usmrcení z nedbalosti podmíněný trest. V ústavu sociálních služeb v Královéhradeckém kraji nechala bez dozoru svíčku, klient na následky popálenin zemřel.

Od svíčky se vznítil oděv klienta, který utrpěl těžké popáleniny se smrtelným následkem.

Žena připustila, že čajovou svíčku na stolku v hale zapálila více než tři hodiny před tragédií právě ona. Avšak nebyla posledním zaměstnancem, který z haly před neštěstím odcházel. Právě povinností posledního bylo podle ní zhasnout svíčku, aby otevřený oheň nezůstal bez dozoru. Dovolání poukazovalo také na zmatky při hašení vzníceného oděvu, zaměstnancům se například nepodařilo zprovoznit hasicí přístroj.

Pečovatelka podle NS hrubě porušila své povinnosti a naplnila zákonné znaky skutkové podstaty přečinu usmrcení z nedbalosti. Okresní soud v Jičíně jí za to uložil deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Letos v únoru trest potvrdil Krajský soud v Hradci Králové.

Témata:  Nejvyšší soud domov důchodců požáry

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy