Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tejc bude příští rok kandidovat na místopředsedu ČSSD

Jeroným Tejc
Jeroným Tejc
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brno - Poslanec Jeroným Tejc bude příští rok v březnu kandidovat na celostátním sjezdu ČSSD na prvního místopředsedu. Získal podporu konference delegátů ČSSD Brno-město, která schválila týden starou nominaci Městského výkonného výboru ČSSD v Brně.

Funkci předsedy strany by měl podle brněnského výkonného výboru obhajovat Bohuslav Sobotka. Premiér už dříve prohlásil, že ve funkci prvního místopředsedy podpoří i do dalšího období Milana Chovance a že v Tejce nemá důvěru.

Tejcovu nominaci podpořilo 142 delegátů ze 146 přítomných. "Jsem rád, že mám podporu brněnské organizace. Nikdy ale žádnou nominaci nepřeceňuji ani nepodceňuji. Rozhodne sjezd v tajném hlasování," řekl ČTK Tejc. Doplnil, že respektuje Sobotkovo vyjádření podpořit Chovance.

"Když se mi nepovedlo přesvědčit předsedu, budu se snažit přesvědčit delegáty na sjezdu, kteří budou mít rozhodnutí v rukou," uvedl Tejc. Se Sobotkou by neměl problém spolupracovat. "Politiku jsem nikdy nebral osobně a neútočil jsem na žádného z kolegů. Myslím, že jsme schopní se domluvit na prioritách ČSSD. Koneckonců premiér Sobotka se za poslední týden přiklonil k řadě názorů, které jsem prezentoval, takže věřím, že jsme schopní najít společnou řeč," dodal Tejc.

Sobotka nedávno řekl, že čekal, že ho Tejc vyzve na souboj o předsednickou funkci. Tejc ale na předsedu kandidovat nechce. "Poslední týdny mě řada členů sociální demokracie vyzvala, abych na předsedu kandidoval. Vážím si toho, ale nemohl jsem to přijmout. Kdybych uspěl jako předseda, znamenalo by to pravděpodobně pád vlády šest městíců před volbami. Nedovedu si představit, že by předseda a premiér neobhájil svou funkci," řekl Tejc. Dodal, že by to přinejmenším zavedlo ČSSD do krize, ze které by se strana do voleb nemusela vymanit.

Sobotka s Tejcem spolupráci odmítl a uvedl, že mezi předsedou a prvním místopředsedou strany musí vládnout "elementární porozumění a elementární shoda ve směřování strany". U Tejce to necítí. Veřejným vystupováním podle něj Tejc v posledních týdnech stranu poškodil.

Témata:  Jeroným Tejc Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.