Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fillon je proti adopcím dětí homosexuálními páry, odmítá multikulturalismus. Klausův muž se raduje z dění ve Francii

Seminář Institutu Václava Klause: Jan Hus – 600 let od smrti
Seminář Institutu Václava Klause: Jan Hus – 600 let od smrti
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Francouzské pravicové primárky v neděli ovládl expremiér Francois Fillon, který s přehledem porazil Alaina Juppého. Zatímco třeba v Německu jeho jméno budí spíše obavy kvůli jeho proruské orientaci, v Moskvě jsou s ním spokojeni. Radost netají ani někdejší europoslanec a poradce bývalého prezidenta Václava Klause Ivo Strejček.

Strejček na stránkách Institutu Václava Klause připomíná, že francouzská pravice poprvé ve své historii uspořádala vnitrostranické primárky po vzoru USA. „V jejich druhém kole vyhrál zcela přesvědčivě zástupce „pravice uvnitř pravice" Francois Fillon a bude to tak on, kdo se bude v dubnu (a zřejmě i květnu) ucházet o vítězství ve francouzských prezidentských volbách," shrnuje výsledky.

Fillon je podle jeho slov kandidátem se zřetelným a jasným programem. „Fillon je hodnotově konzervativní francouzský katolík, který odmítá „sňatek pro každého" a je proti adopcím dětí homosexuálními páry. Odmítá multikulturalismus, prosazuje zpřísnění přístupu k výhodám francouzského sociálního a zdravotního systému, žádá zastropování přílivu migrantů do země a stejně jako Marine Le Penová chce ostře bojovat s radikálním islámem v zemi, v němž vidí zásadní ohrožení Francie. Je představitelem ekonomického liberalismu," píše Strejček. Uvádí také, že na rozdíl od Le Penové, Fillon volá po zásadních ekonomických reformách, které mají „vrátit Francii její velikost".

„I v zahraniční politice obhajoval nadějné teze: „konstruktivnější vztahy s Ruskem" a příslib, že „v boji proti Islámskému státu by Francie neměla vylučovat spolupráci se syrským prezidentem Basharem al-Assadem". Cesta k francouzským prezidentským volbám začíná. Ačkoli Hollandovým prezidentstvím zdiskreditovaná a rozbitá francouzská levice bude teprve vnitrostranické primárky pořádat v lednu, vypadá to, že právě Fillon a Le Penová by proti sobě mohli stát ve druhém kole prezidentské volby," nasiiňuje to, co říkají také mnozí analytici.

Hlavní podle něj je, jak se ke všemu postaví občané. „Právě proto zůstává nejasná odpověď na hlavní otázku, která rozhodne o výsledku voleb, jichž se oprávněně tolik obávají evropské politické elity: jak hluboké je rozčarování „zapomenutých Francouzů" s politickým establishmentem (jehož je Fillon součástí již třicet pět let!) a jak velká je jejich odvaha zatřást s tím vším podobně, jako voliči britští a američtí. Přáli bychom si, aby se naděje na změnu přelila z Velké Británie a USA i na kontinent – do Francie. Ať už to bude Francois Fillon nebo Marine Le Penová," dodává Strejček.

Témata:  Ivo Strejček Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy