Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celebrity ohrožují demokracii? Z okolí Klause přišlo varování

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Herečka Meryl Streepová využila předávání cen Zlatý glóbus ke kritice budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jak poukazuje někdejší europoslanec, člen ODS a poradce bývalého prezidenta Václava Klause Ivo strejček, není to nic neobvyklého. Poukazuje, že s podobnou situací má zkušenost i Česko.

„Když na tradičním předávání filmových cen Zlatých glóbů přebírala ocenění za umělecký přínos herečka Meryl Streepová, svoji řeč nevěnovala obvyklému poděkování. Využila ji, zjevně promyšleně, ke stupňování politické kampaně proti (aniž by jej byť jedinkrát jmenovala) nově zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi,“ shrnuje dění ze svého pohledu na stránkách Institutu Václava Klause Strejček.

Podobně se podle něj zachovali účinkující v broadwayském muzikálu Hamilton, kteří před nedávnem vyvinuli stejně motivovaný tlak na viceprezidenta Pence. „Toho do divadla osobně pozvali s celou jeho rodinou, aby jej na konci představení konfrontovali se svým 'umělecko-politicko-anti-Trumpovským' prohlášením,“ píše.

„Osobování si určující role těch, kteří nejlépe vědí, co je správné a co ne, je u umělců a jim spřízněných kruhů, obvyklé. V Čechách s tím máme bohaté zkušenosti již od začátku 90. let minulého století, přes tzv. televizní krizi až po rozmanité petice vybízející tu prezidenta Václava Klause, tu prezidenta Miloše Zemana k rezignacím,“ připomíná Strejček.

Stejně jako v Česku, i v dnešní Americe je podle něj jednotícím znakem takových uměleckých aktivit „neschopnost vyrovnat se s výsledky voleb, přijmout je pokorně bez ohledu na vlastní preference“. Trump se podle něj americkým uměleckým elitám nelíbí stejně tak, jako s jeho zvolením nesouhlasí velkoměstští liberálové.

„Ovšem to, co se v Americe dnes děje, si tyto vlivné a nad obyčejné Američany nadřazené elity přivodily samy. Kohabitace mediálních a uměleckých elit totiž po celá desetiletí určují agendu, aniž by si povšimly, že obsah těchto agend se míjí s tím, co si většina společnosti přeje, co vnímá a co cítí. To jejich výlučnost a zahleděnost do sebe vytvořily Donalda Trumpa. Jejich neochota přijmout výsledky voleb tak z nich dělá větší nebezpečí pro demokracii, než onen 'zlý a vulgární' Trump,“ varuje s tím, že sám Trump ještě ani neměl šanci se o něco pokusit.

„To jim ovšem nebrání, aby dané situace využily opět ve svůj vlastní prospěch a – elitářsky samy sebe nominovaly do pozic 'mravních autorit'. Pro nás v Čechách – nic nového!“ dodává zostra Strejček.

Témata:  Institut Václava Klause Ivo Strejček Meryl Streep Václav Klaus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy