Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neomluvitelné a slabošské jednání Merkelové? Vždyť otevřela dveře migrační invazi z islámských zemí, zlobí se Klausův muž

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropské elity jsou šokovány a modlí se za nevinné, je to stejné, jako při dřívějších útocích. Je ale neomluvitelné a slabošské, když na teroristické činy německá kancléřka Angela Merkelová nemá odpověď'. Obzvláště proto, že otevřela dveře migrační invazi, zlobí se bývalý europoslanec a poradce bývalého prezidenta Václava Klause Ivo Strejček.

Institut Václava Klause zveřejnil své stanovisko ke krvavému řádění v sousedním Německu. „Po Paříži, Bruselu, Nice a Mnichově přišel další teroristický útok: v Berlíně. Odpudivý čin byl současnými politickými elitami odsouzen neméně odpudivě, nicméně očekávaně,“ píše v komentáři jménem institutu Strejček.

„Hollande, Juncker, Tusk i Gauck jsou 'šokováni' – jako vždy předtím, jsou 'v duchu s pozůstalými obětí' – jako vždycky předtím, 'modlí se za neviné' – jako vždy předtím, 'vyzývají k solidaritě, k semknutí se kolem západních hodnot a k vůli nenechat si vnutit duch násilí' – jako vždycky předtím,“ shrnuje reakce někdejší europoslanec.

Zvláštní důraz klade na slova německé kancléřky. „Merkelová však tentokrát šla o krok dál a prohlásila: 'Milióny lidí včetně mne se ptají, jak je možné, že na vánočních trzích, které jsou oslavou života, dojde k vraždě? Na tuhle otázku odpověď nemám',“ připomíná Strejček.

Jedním dechem ale také dodává, že právě německá kancléřka by na podobné otázky odpovědi mít měla. „Vždyť to byla právě ona, kdo naplno otevřel dveře migrační invazi z islámských zemí do Evropy. Byla to Merkelová, kdo všechny ty, kteří před důsledky její politiky varovali, důsledně nazývala xenofoby, krajně pravicovými populisty či sobci bez ochoty pomoci lidem v nouzi. Je neomluvitelné a slabošské, když na teroristické činy 'nemá odpověď'. Je nepřijatelné, aby tvrdé kritice odmítala podrobit především sebe samotnou,“ udeřil na ni tvrdě zástupce institutu.

Připomíná také slova budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který k berlínskému útoku prohlásil: „Civilizovaný svět musí změnit své myšlení“. „Merkelová a současné evropské politické elity ale změny myšlení evidentně schopni nejsou – stejně by jim takovou změnu už málokdo věřil. Je tedy na občanech evropských zemí, aby v budoucím roce našli odvahu zvolit si nové politiky, kteří onou 'změnou myšlení' budou. Příležitostí k tomu bude v roce 2017 hned několik: v Nizozemí, ve Francii a především v Německu. Bylo by to i v našem zájmu.“ dodává Strejček.

Témata:  Ivo Strejček Institut Václava Klause Angela Merkelová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy