Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí, že Německo nařídí Evropě přijmout migranty? Politik varuje před problémy

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín – Německo na podzim čekají parlamentní volby. Stávající kancléřka Angela Merkelová už oznámila, že se hodlá ucházet o své funkční období. V průzkumech jí šlape na paty kandidát SPD a bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Jak poukazuje někdejší europoslanec a poradcem bývalého prezidenta Václava Klause Ivo Strejček, výhrou pro Česko rozhodně není ani jeden z nich.

Strejček na stránkách Institutu Václava Klause (IVK) připomíná, že čerstvě zvolený předseda německých sociálních demokratů Schulz prohlásil, že „... členské země EU, které při řešení migrační krize ukazují nedostatek solidarity, musí počítat se škrty v příjmech z evropských fondů a zemědělských dotacích“. 

Ani sama Merkelová nezůstala pozadu a uvedla, že „... už musíme trvat na tom, aby v otázce rozdělování migrantů každý člen EU převzal díl solidarity“. Jak poukazuje někdejší europoslanec, kancléřka svůj postoj hodlá představit předsedům vlád členských států EU na jejich tzv. neformálním setkání na Maltě tento týden.

„Podzim roku 2017 bude v Německu obdobím parlamentních voleb. Drsnost a otevřenost, s jakou Schultz a Merkelová naznačili, že hodlají zbytku EU vnutit část „svých“ migrantů stůj co stůj, vypovídají o tom, že téma migrantů je asi v Německu tématem vážnějším, než německá politika přiznává,“ myslí si Strejček a dodává, že Merkelová a Schultz zřejmě potřebují „otupit hrany“ veřejného mínění. „Sdělují bez vytáček: Berlín migranty Evropě nařídí,“ domnívá se,

Podle něj sotva existuje „přesvědčivější a srozumitelnější demonstrace ztráty národní suverenity, než podřízení se německé (eufemisticky nazývané bruselské) migrační politice“. Zmiňuje také, že Britové většinově hlasovali pro odchod z EU právě proto, aby se o tak zásadních problémech jednalo v Londýně, ne v Berlíně.

„Zatímco americký prezident Trump ukazuje (a je za to náležitě všemožnými elitami nenáviděn), že stačí rozhodnost a odvaha říci „ne“, německá politika pokračuje v politice vnucování migrace zbytku EU. Schultz a Merkelová potvrdili, že v přístupu k masové migraci se v EU nic nemění. Dveře do Evropy zůstávají otevřené dokořán, což nevypovídá o ničem jiném, než že si evropský politický establishment příliv migrantů vždycky přál a dál přeje,“ dodává zástupce IVK.

Témata:  Ivo Strejček Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy