Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noví ministři nedosáhnou žádných zásadních změn, tvrdí pravicová opozice

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Miloslav Ludvík a Jan Chvojka (oba ČSSD), noví ministři zdravotnictví a pro lidská práva, nedosáhnou ve svých rezortech žádných zásadních změn. Tvrdí to zástupci pravicové opozice, Stejně to vidí také šéf koaličního hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Babiš výměnu členů vlády nepovažuje za dobrý nápad. „Já si myslím, že měnit ministry necelých jedenáct měsíců před volbami není dobrý nápad. Než se zorientují v úřadě, tak to trvá dlouho. Já jsem vlastně až teď dobudoval celý nový tým," řekl novinářům, Odmítl, že by jeho vztah s novým ministrem mohl být nějak poznamenaný tím, že právě Chvojka navrhl přísnější verzi zákona o střetu zájmů, který se dotýká i Babišova podnikání. „Já jsem se za ty roky naučil nějakým způsobem být nad věcí," řekl Babiš.

Nadšená není ani pravicová opozice. „Ministr, který teď nastoupí, se tak sotva seznámí s úřadem, pak se zapojí do volební kampaně ČSSD a pak se zase rozloučí, takže moc se toho očekávat nedá," řekl ve Sněmovně předseda ODS Petr Fiala. Ludvík by se podle něj měl zasadit o rychlé řešení situace kolem letecké záchranné služby, aby po Novém roce dobře fungovala. Antimonopolní úřad tento měsíc zakázal ministerstvu zdravotnictví uzavřít smlouvu na provoz letecké záchranné služby v Ústeckém kraji.

Fungování kabinetu se prý podle něj příliš nezmění. „Já moc nevěřím v nějaký zlepšený výkon vlády ani v to, že by noví ministři měli čas vůbec něco pořádně dělat," řekl. Výměna ministrů podle něj ukázala slabost premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), protože vystřídal ty členy vlády, které předtím kritizoval vicepremiér Babiš.

Ani předseda TOP 09 Miroslav Kalousek neočekává zázraky. „Mají poměrně krátký čas do konce volebního období, takže já od nich očekávám spíše udržovací taktiku a žádné rychlé pohyby. Během deseti měsíců žádný ministr nemůže dosáhnout nějakou zásadní reformu nebo změnu," uvedl.

Podle komunistů výměny zjevně řeší problémy ČSSD, místopředseda strany Jiří Dolejš považuje změnu ministra zdravotnictví za oslabení resortu. Výměny podle něj řešily problémy ČSSD, nikoliv vlády. „Jinak by musely být ve hře i jiné koaliční subjekty. Na to pan premiér nenašel sílu nebo odvahu," řekl ČTK. U lidských práv očekává kontinuitu a zklidnění, na zdravotnictví se obává problémů. „Pan Němeček měl rozdělané některé věci. Je otázka, jak budou dodělány. Například problematika zdravotních pojišťoven nebo neziskových nemocnic," uvedl Dolejš. I když je Ludvík z oboru, vnímá střídání jako oslabení resortu.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch ČTK řekl, že oba ministři jsou kvůli nedostatku času ve složité situaci. „Co se týče ministra pro lidská práva, tam si myslím, že po panu Dienstbierovi to není tak složitá pozice," uvedl. Chvojka je podle Černocha pragmatický člověk a má blíž realitě než jeho předchůdce. „Věřím, že bude prosazovat, aby lidská práva byla vyvážená, nebyla to jen ochrana menšin," vysvětlil.

Vládní KDU-ČSL od ministrů, které dnes jmenoval do funkcí prezident Miloš Zeman, očekává stabilitu. „Očekávám stabilitu, doufám, že noví ministři zdárně dokončí práci na svých resortech do parlamentních voleb," reagoval na jmenování Ludvíka a Chvojky místopředseda koaliční KDU-ČSL Jan Bartošek. „Očekávám, že nový ministr zdravotnictví bude stejně tak statečně hájit svůj resort, jako to činil ministr (Svatopluk) Němeček," řekl na otázku, zda bude nyní lepší komunikace mezi ministerstvem zdravotnictví a Babišem, který Němečka dlouhodobě kritizoval.

Témata:  Petr Fiala Miloslav Ludvík Andrej Babiš

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy