Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nejsou rasisté, napsala muslimská studentka, kterou chtějí vyloučit ze školy

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Teplice – Velkou pozornost a ohlas lidí vzbudila informace o tom, že někteří Češi požádali ředitele teplického gymnázia, aby vyloučil muslimskou studentku Eman Ghaleb, která ve škole údajně šíří pro-islámské názory. Stěžovatelé mluvili doslova o zastavení islamizace českých škol. Jak se ale ukázalo, těch, kteří naopak mladé dívce Eman vyjádřili podporu, je stejně nebo ještě mnohem více.

Eman po zveřejnění zprávy dostala desítky žádostí o přátelství na sociálních sítích. Mnozí na její zdi vysvětlují, že muslimku sice neznají, ale že jí tak chtějí vyjádřit podporu a ukázat, že ne všichni Češi jsou takoví jako ti, kteří posílali e-maily řediteli teplického gymnázia.

„Eman Ghaleb mám v přátelích a jsem rád, že ji tu mám. Je to skvělá holka a ti malí Češi, co ji chtějí vylučovat z teplického gymnázia, mají typickou protektorátní mentalitu. Kdo to nechápe, toho na oplátku zas já vyloučím ze svých přátel, to je to nejmenší, co mohu pro tu křehkou holku s velkou duší a zářivým úsměvem udělat," napsal ke kauze například novinář a dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner.

„Odsuzujeme nenávistnou kampaň vedenou vůči české občance Eman Ghaleb s cílem omezit vzdělávání ve školách na základě náboženského vyznání žáků. Považujeme takové návrhy za neslučitelné s právními a ústavními principy demokrarického státu a vyjadřujeme Eman plnou podporu. Pokud souhlasíte s tím, že náboženská segregace do škol nepatří, sdílejte s hastagem ‪#‎JeSuisEman‬," vyzvala lidi facebooková skupina Proti projevům nenávisti.

 

Dívky se zastali i běžní uživatelé facebooku. „Ne, že by to něco znamenalo, ale prostě chci vyjádřit svou podporu Eman Ghaleb a ostatním lidem jakéhokoliv vyznání a barvy, na něž se snáší hromady nenávisti, aniž by si ji jakkoliv zasloužili. Ona ta slepá nenávist pomine. Takováhle extrémní nenávist k jinakosti je aktuální hit sezony a brzy si lidé najdou jinou 'zábavu'. Doufám," napsala jí uživatelka Markéta Gajdošová. A podporu vyjadřovali i někdejší studenti teplického gymnázia. „Chvíle, kdy je člověk hrdý jakou školu vystudoval. Je dobře, že se ředitel zastal Eman Ghaleb naplno," uvedl uživatel Honza Hadraba.

A k vlně solidarity se nakonec vyjádřila i Eman osobně. „Asi bych se měla nějak vyjádřit, co? Nejdříve bych ale měla poděkovat každému, kdo mi vyjádřil podporu? Tato podpora mi dala hodně velký argument pro ty, co si myslí, že Češi jsou národem rasistů a xenofobů. Nikdy jsem si to nemyslela a jsem přesvědčena, že jen menšina v sobě nese nenávist a to hlavně ze strachu, který jim neustále dodávají média. Jsem ráda, že se mi to potvrdilo a hodně lidí přesvědčilo, že ve většině je stále dobro," uvedla na svém profilu.

Česko prý bere jako svůj domov, přestože se narodila a prvních roky prožila v Jemenu. „Ale od pěti let jsem v Čechách a od té doby jsem byla v Jemenu jen 3x na dovolené. Česko beru jako svůj domov, protože mi dalo hodně a jsem za to vděčná. Jedna z mnoha věcí, kterých si velmi vážím,je možnost studovat na Gymnáziu v Teplicích. Jsem vděčná všem na gymplu za to, že se mnou zachází úplně stejným způsobem jako s ostatním studenty, bez žádných rozdílů nebo výjimek," napsala.

Právě řediteli Zdeňku Bergmanovi pak jmenovitě poděkovala nejen za jeho podporu, ale i za to, že dal „mnoha lidem naději, že na světě je stále spravedlnost". Dívka se netají tím, že nosí šátek, nejde prý o náboženský symbol, jako spíše o součást jí samotné a její identity. „Opakuji se, že pokud by byl v Čechách nějaký zákon nebo stačí rozhodnutí od vedení školy, který by zakazoval zahalování ve škole, tak to respektovat budu. Do té doby budu na cestě svobody, které si vážím a myslím si, že svoboda je nejdůležitější věc pro člověka. Ještě jednou díky," vzkázala všem, kteří jí vyjádřili solidaritu.

Témata:  muslimové lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy