Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po víkendu dorazí Mikuláši, čerti a andělé. Půjčovny kostýmů mají prázdno

Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé
Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - 5. prosince večer tradičně vyrazí do ulic Mikuláši, čerti a andělé, aby pokárali zlobivé děti a těm hodným nadělili sladkosti. O kostýmy je opět velký zájem, jeho pořízení není právě nejlevnější.

V Česku přežil Mikuláš i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány. V nové době ho neohrozil ani americký Santa Claus, který je pro Čechy spíše obchodním symbolem Vánoc.

V pražských půjčovnách bývají mikulášské sety zamluveny často od října. Nejjednodušší kostýmy stojí 250 korun za kus a den, vybírat je však nutno pečlivě. V nabídce jsou totiž i sexy pekelnice či andělé včetně těch padlých, patřící spíše do filmů pro dospělé.

V půjčovně ve Veletržní ulici v Praze mají obvyklé ceny, ale mikulášské kostýmy už nyní k půjčení nejsou. Zájemci si je však mohou koupit - od nejjednoduššího za 800 korun po dokonalý oděv za cenu 2999 korun.

Zájemcům vychází vstříc i některá divadla. Například v Městských divadlech pražských jdou nejvíc na odbyt Mikuláši, stojí 350 korun na den. Anděla či čerta zpravidla lidé nějak nahradí - třeba obráceným starým kožichem nebo záclonou.

Snad největším výběrem disponuje fundus barrandovského studia, kde mají na 70 Mikulášů, padesátku andělů a 160 čertovských kompletů. Ceny těch nejlevnějších začínají na 150 korunách; k tomu je však nutno připočítat náklady na čistírnu či zkoušku na míru. Podle Pavlíny Kozákové z expedice je už zhruba týden před termínem vše půjčeno.

Témata:  Mikuláš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy