Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Resort školství chce doktorandům odpustit placení zdravotní pojištění

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo školství se snaží přijít na způsob, jak studentům doktorského studia starším 26 let odpustit úhradu zdravotního pojištění.

To si musejí platit sami z doktorského stipendia, pokud nemají příjem ze zaměstnání. Letos se jedná o 1337 korun měsíčně. O možné změně s náměstkem ministryně školství pro vysoké školy Robertem Plagou nedávno diskutovali představitelé Rady vysokých škol. Její předseda Jakub Fischer ČTK řekl, že tato věc na ministerstvu vázne.

Ministerstvo zatím nerozhodlo, jaký způsob řešení zvolí. Uznává ale požadavek akademického prostředí jako opodstatněný. "Doktorské studium je soustavnou přípravou na výzkumnou činnost a z hlediska svých časových nároků se významně neodlišuje od charakteru bakalářského a magisterského studia," napsalo ČTK. V prezenčním studia je nyní přes 12.000 doktorandů.

Není tak reálné doktorské studium do 26 let stihnout. I v případě nástupu do 1. třídy v šesti letech a kontinuálního studia nepřerušeného jinými aktivitami je možné doktorský titul obhájit nejdříve v 27 až 28 letech, uvedla předsedkyně České asociace doktorandů Kateřina Cidlinská.

Hranice 26 let pro možnost studentských výhod včetně úhrady zdravotního pojištění státem je v zákoně historicky. Základní škola se ale prodloužila z osmi na devět let a většina vysokých škol ze čtyř na pět let. Zahraniční pobyty, které aspiranti na doktorské studium obvykle absolvují, navíc prodlužují studium na VŠ. Řada doktorských programů se prodloužila o rok na čtyři roky.

 

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy