Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mikuláš a čerti jsou za dveřmi. Připraveny jsou i speciální akce

Mikulášská besídka v Městských divadlech pražských
Mikulášská besídka v Městských divadlech pražských
Foto: mestskadivadlaprazska.cz **www.mestskadivadlaprazska.cz**

Praha - Mikuláši si už chystají pro hodné děti sladkosti, čerti mají naopak připravené pytle, aby v nich symbolicky odnesli zlobivé děti do pekla. Tradice mikulášských nadílek je rozšířena po celém křesťanském světě.

Svatý Mikuláš je považovaný za ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patrona mnoha profesí a řemesel. V Česku přežil i komunistický režim, kdy byly církevní svátky potírány. Vystrnadit nedokázal Mikuláše ani americký Santa Claus.

Svátek, který má kořeny už ve středověku, oslaví Pražané třeba pod vánočním stromem na Staroměstském náměstí či při plavbě na loďkách po Čertovce. Na Staroměstské radnici děti sestoupí do pekla, kde si na ně posvítí svatá Lucie i samotný Lucifer. "

Mikuláš se svou družinou zavítá také do trojské zoologické zahrady. Ta pro jistotu dává návštěvníkům na svých internetových stránkách i cennou radu:

Mikulášové, čerti a andělé se slétnou i do Havlíčkova Brodu. Kdo v sobě při této příležitosti najde dostatek odvahy, bude moci nahlédnout do pekla v podzemí města. Speciální program organizuje také skanzen Valašská dědina v Rožnově pod Radhoštěm.

Podle mnohých psychologů není vhodné, aby rodiče své děti vyděsili čertem přespříliš. Logopedové také pravidelně varují, že by dítě mohlo začít z úleku koktat.

Témata:  Mikuláš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy