Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace v Praze. Lidé žádali humánní přístup k syrským civilistům

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Praha - Na Jungmannově náměstí v Praze se dnes sešla asi stovka lidí. Demonstrací chtěli podpořit severosyrský Halab. I proto vyzvali přítomní světové politiky, aby vyžadovali po režimu Bašára Asada humánní přístup k civilistům ve městě.

Příslušníci syrské komunity v Praze se bojí, že režim v Halabu potlačí své kritiky. Lidé tam už umírali při bombardování. Účastnici demonstrace se obávají, že světové společenství přehlédne zločiny proti lidskosti, podobě jako se tomu stalo například v bývalé Jugoslávii či v Čečensku.

Novinářka Tereza Engelová přednesla výzvu, aby politici žádali po Asadovi humánní přístup k civilistům v Halabu i dalších částech Sýrie. Toto setkání na podporu Halabu bylo již třetí, na to dnešní přišli lidé s transparenty „Mír Aleppu" a se svíčkami. Řečníci vyjadřovali zklamání nad tím, že nad místem konfliktu nebyla vytvořena bezletová zóna a nebyly vytyčeny humanitární koridory.

Dnes boje o historické město zřejmě vrcholily, povstalci se podle opozičních představitelů stáhli ze všech šesti dosud ovládaných důležitých čtvrtí a Rusko, které Asada podporuje, oznámilo, že syrská armáda ovládá 95 procent města.

Do země dnes odcestovala s humanitární pomocí skupina českých poslanců, v Sýrii budou jednat s představiteli parlamentu a přijme je také ministr zahraničí Valíd Mualim. Proti cestě protestovali poslanci pravicové opozice, nelíbí se ani představitelům koaliční KDU-ČSL. Podle nich oficiální setkání legitimizuje režim Bašára Asada.

Nepřehledné boje mezi syrskou armádou, takzvaným Islámským státem a protirežimními povstalci si už vyžádaly tisíce civilních obětí.

Témata:  Sýrie Praha demonstrace

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy