Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD si musí dát pozor? Špidla varuje před velkou chybou

PhDr. Vladimír Špidla /ČSSD/, ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády
PhDr. Vladimír Špidla /ČSSD/, ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Expremiér Vladimír Špidla tvrdí, že ČSSD bude muset přidat v oblasti politického marketingu. Proti sobě má totiž konkurenta v podobě hnutí ANO Andreje Babiše.

Špidla přirovnal souboj dvou nejsilnějších stran k desetiboji. Politický marketing je ale podle něj pro ČSSD slabší disciplínou, kterou musí sehrát alespoň průměrně, aby mohla vyhrát díky svým silnějším disciplínám. Uvedl to v Interview ČT24.

"Samozřejmě že v politickém zápase, obzvlášť teď, když se blíží volby, musíte mobilizovat všechny síly. Že je politika také politický marketing, to je pravda. Není to jen politický marketing, a když ji na něm založíte, tak vlastně podvádíte voliče. To je ten základní princip, že v nich vzbudíte neoprávněné naděje, které nejste schopni plnit, protože na to nejste ani v nejmenším připraveni. Ale na druhou stranu marketing určitě nebyl naší nejsilnější stránkou a je dobré ho posílit," podotkl Špidla.

"Stejně tak myšlenka, kterou Jiří Paroubek říkal: definovat základní cíl. Koneckonců v pruském generálním štábu někdy v 60. letech 19. století taky formulovali myšlenku, že každá operace má mít své těžiště. A volební kampaň má trochu charakter takového střetnutí. Volit správně ta těžiště, příliš se nerozptylovat, jistěže se o to musíme snažit," dodal.

Tvrdí, že si nepamatuje, že by sociální demokracie někdy byla stranou, která je mrtvolná, kde je ticho a klid jako na hřbitově. Vždy se prý velmi živě diskutovalo a vždy se objevovaly různé proudy či osobnosti, které se cítily povolány k určitým pozicím.

Podle něj je to situace podobná té v atletice. "Máte nějaké disciplíny, které máte silné a které musíte využít a vyhrát, a pak máte disciplíny, které ani neodpovídají vašemu hnutí, protože sociální demokracie vždycky byla klasická osvětová strana, která chtěla lidi emancipovat a dát jim znalosti a schopnosti, aby mohli jednat. A ne s nimi marketingově manipulovat. Čili to je naše slabší disciplína a my ji musíme sehrát jako v tom desetiboji alespoň průměrně," podotkl Špidla.

Témata:  Vladimír Špidla Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy