Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před komisí k OKD budou vypovídat známé tvářě. Dnes přijde Špidla, v pátek Sobotka

Vladimír Špidla
Vladimír Špidla
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci OKD by dnes měl vypovídat Vladimír Špidla (ČSSD), který byl premiérem v době, kdy se řešil prodej minoritního státního podílu v OKD společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy.

Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad. O čtyři měsíce později kabinet Stanislava Grosse schválil prodej menšinového podílu firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy korun.

Mezi šesticí lidí, kteří by měli dnes před členy komise předstoupit, patří také právník Radek Pokorný a bývalý zaměstnanec Fondu národního majetku (FNM) Jan Juchelka. 

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jenž byl v době privatizace menšinového podílu ministrem financí, by měl před komisi předstoupit v pátek. Se Sobotkou by mohla souviset pozvánka pro právníka Pokorného. Sobotka si podle dřívějších informací Mladé fronty Dnes nechal v roce 2006 zpracovat podklady pro Evropskou komisi právě u kupce OKD, společnosti Karbon Invest, která si na ni najala právní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Sobotka v této kanceláři dříve pracoval a přiznává, že se přátelí s jejím spolumajitelem Pokorným.

Juchelka působil od poloviny 90. let ve Fondu národního majetku (FNM) a v době, kdy se vyjednávalo o prodeji státního podílu těžařské firmy, byl předsedou výkonného výboru fondu. 

Témata:  Vladimír Špidla OKD Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy