reklama

„V posledních dnech diskuse kolem  této  kauzy  vrcholila. V médiích se o ní zcela otevřeně doširoka hovořilo. Tato záležitost má mnoho aspektů. Mne z toho nejvíce zajímá otázka jeho kandidatury na post velvyslance  ve Vatikánu, jak to naše vláda už za presidenta Klause schválila," přiznal na svých stránkách Vlk.

Připomíná, že je otázkou, jak to s Forejtem bude dál. „Presidenti ho dříve drželi ve službě, ale nyní  je uvolněný  z Hradu. A jak to teď bude s uvedeným postem? Prezident Miloš Zeman však Forejtovi v těchto jeho ambicích prokázal vícekrát medvědí službu, když ho představil samotnému papeži a pak také státnímu sekretáři jako budoucího velvyslance ve Vatikánu," domnívá se duchovní.

Připomíná, že věc kolem protokoláře v době Václava Klause i Miloše Zemana není tak jednoduchá. „Ten, kdo zná diplomatické zvyklosti na této rovině, dobře ví, že obsazení postu velvyslance musí být předem vzájemně dohodnuto, a teprve pak se jeho jméno uveřejňuje. Způsob Miloše Zemana Vatikán může chápat jako nepřijatelný nátlak. A na to jsou ve Vatikánu velmi citliví. Jak některé události poslední doby v případě jiných států ukázaly, Vatikán takový postup odmítl. Takže prezident Zeman svým 'buranským' způsobem Forejtovi zcela 'zavařil'! Ale nejhorší je, že on si to vůbec neuvědomuje," rýpnul si Vlk.

Zemana už za jeho výroky o Forejtovi a Vatikánu kritizoval také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Problém je v tom, že Pražský hrad z toho začal dělat veřejnou diskusi," poznamenal premiér. Souhlasí prý s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), že je neslušné o podobných návrzích mluvit před vyjádřením země, které se to týká.

Zároveň řekl, že návrhy na jmenování velvyslanců se na vládě projednávají ve vyhrazeném režimu, a veřejně tedy o nich nemůže mluvit. Premiér dodal, že jeho vláda o novém velvyslanci ve Vatikánu ještě nejednala. Za podivné pak šéf vlády označil to, že jedna z minulých vlád schválila kandidáta na velvyslance ve Vatikánu a návrh se nerealizoval.