Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda posílá do Sněmovny zákon o zahraniční službě

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání schválila zákon o zahraniční službě a posílá ho k projednání do Sněmovny. Norma má upřesnit pravomoci konzulárních úřadů, zlepšit podmínky práce diplomatů a zjednodušit jejich střídání.

Zákon, který nedávno označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za prioritu MZV do zbytku volebního období. by měl zjednodušit ministerstvu administrativu spojenou se střídáním diplomatů v ústředí a v zahraničí.

Diplomaté budou moci čerpat mateřskou a rodičovskou dovolenou na zastupitelském úřadu v zahraničí. Zároveň by zákon zavedl povinnost pro ministerstvo zahraničí zajistit diplomatům a jejich rodinným příslušníkům zdravotní připojištění v době, kdy pracují na zastupitelském úřadu.

Současná právní úprava nedává konzulárním úřadům odpovídající zákonné zmocnění pro všechny úkony, které provádějí, uvedlo ministerstvo zahraničí v materiálech pro jednání vlády. To přináší riziko zpochybnění těchto úkonů.

"Současný stav, který neodpovídá standardům vnitřní organizace zahraniční služby v jiných evropských státech, navíc působí ve vztahu k vysílání k výkonu služby v zahraničí demotivačně a představuje tak další faktor ohrožující efektivní ochranu zájmů ČR a jejích občanů v zahraničí," stálo v důvodové zprávě. Podle ní by zákon znamenal dodatečné náklady pro státní rozpočet 57,5 milionu korun.

Témata:  vláda Ministerstvo zahraničních věcí České republiky diplomacie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy