Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padesátka nových profesorů dnes převzala jmenovací dekrety

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Ve Velké aule historického Karolina dnes z rukou ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) převzalo dekrety 52 z 55 nových profesorů. Nejvíce kandidátů na akademické povýšení navrhly Univerzita Karlova v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci.

S účinností od 2. prosince je jmenoval prezident Miloš Zeman.

Osobně si pro jmenovací dekrety přišlo všech deset žen, které byly jmenovány. Největší zastoupení měli tradičně lékaři, mezi nimiž je například porodník z pražské porodnice u Apolináře Antonín Pařízek. Profesorem se stal také sólista opery Národního divadla Ivan Kusnjer, který působí na Akademii múzických umění v Praze.

Na návrh Vědecké rady Univerzity Palackého získali nejvyšší vědecko-pedagogický titul Lenka Zajícová a Panajotis Cakirpaloglu z filozofické, Radim Filip z přírodovědecké a Piotr Fudalej, Marek Ľubušký a Martin Modrianský z lékařské fakulty. Ta je domovským pracovištěm také Milana Adamuse, který profesorské řízení obhájil na Masarykově univerzitě. Martin Fellner z Laboratoře růstových regulátorů PřF obdržel jmenovací dekret na návrh Mendelovy univerzity v Brně, informuje upol.cz.

Ministryně školství v projevu připomněla historickou úlohu univerzit, jejichž představitelé opakovaně hájili tradici, státnost a demokratické hodnoty. Profesoři by podle ní měli být vzory nejen svou odborností, ale také svou lidskou stránkou. Stranou by nemělo zůstávat ani jejich pedagogické působení na univerzitě. "Vždycky jde nakonec především o základní vztah mezi studentem a profesorem. Myslím, že každý student potvrdí, že to je to, o co jde na vysokoškolské půdě, mít inspirujícího profesora, mít člověka, ke kterému mohu vzhlížet nejen z hlediska oboru," řekla Valachová.

Na slavnostní ceremoniál dorazila z jednání vlády, která zatím neschválila harmonogram zavedení povinné maturity z matematiky pro odborné školy. "Viděla jsem určité spojníky a při slavnostním předávání jmenovacích dekretů profesorům v matematice a aplikované matematice jsem je i u tohoto slavnostního okamžiku stihla vyzývat, aby mně pomohli popularizovat matematiku," dodala.

Témata:  vysoké školy školství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy