Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cystáter se autem do ciziny? Vyplatí se natankovat v Česku, radí analytik

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Jesliže se chystát strávit silvestrovské oslavy v zahraničí nebo jedete do některého z lyžařstkcýh středisek v Alpách, vyplatí se vám natankovat palivo ještě doma. Nejvyšší ceny jsou momentálně v Itálii. Uvedl to dnes analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Litr benzinu Natural 95 se v Česku prodává nyní průměrně zhruba tři desítky haléřů nad 30 korunami, nafta vyjde přibližně na 29,50 Kč/litr.

"Ve srovnání s okolními zeměmi si i přesto Česko vede dobře. Důvodem levného benzinu i nafty v ČR jsou především mírněji nastavené spotřební daně," řekl ČTK Tomčiak.

Spotřební daň na benzin a naftu se v Česku naposledy měnila v roce 2010, kdy se zvedla o korunu. Od té doby je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty. Již dříve uvedl, že například v Německu je spotřební daň o pět korun vyšší než v ČR.

Nejdražší pohonné hmoty z oblíbených zimních destinací jsou v Itálii. Benzin tam stojí přes 40 korun, o deset korun více než v Česku. S vyššími cenami než v tuzemsku musí motoristé počítat také ve Francii, u benzinu pak i v Rakousku.

Tomčiak upozornil, že při cestě do Itálie může být řešením natankování v tamním regionu Livigno, které má speciální daňový režim. "Řidiči tam natankují litr benzinu v přepočtu za 26 Kč za litr. Naftu lze v Livignu pořídit už za 23 Kč za litr," uvedl.

Vyšší ceny již tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích. "Lidé by se měli vyhnout tankování u dálnic," radí analytik.

Témata:  čerpací stanice pohonné hmoty Itálie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy