Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do důchodu v roce 2017: Máte na penzi nárok?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - S příchodem nového roku přemýšlí stále více lidí nad tím, jestli budou mít nárok na odchod do starobního důchodu. V roce 2017 na něj vznikne nárok těm, kdo v příštím roce dosáhnou důchodového věku a získají potřebnou dobu pojištění alespoň 33 let.

V roce 2017 dosáhnou důchodového věku muži narození v lednu až říjnu 1954, bezdětné ženy narozené v září až prosinci 1954 a v lednu až dubnu 1955, ženy narozené v září až prosinci 1955 a v lednu až dubnu 1956, které vychovaly jedno dítě, ženy narozené v září až prosinci 1956 a v lednu až dubnu 1957, které vychovaly dvě děti, ženy narozené v září až prosinci 1957 a v lednu až dubnu 1958, které vychovaly tři či čtyři děti a ženy narozené v září až prosinci 1958 a v lednu až dubnu 1959, které vychovaly pět a více dětí.

"Dosažení důchodového věku není důvodem k ukončení zaměstnání či podnikání. Ve výdělečné činnosti je možné pokračovat i po vzniku nároku na starobní důchod a tímto „přesluhováním“ na procenta si navýšit budoucí důchod. Ve výdělečné činnosti je možné pokračovat i při pobírání starobního důchodu,“ objasnil ředitel ČSSZ Jiří Biskup. 

Lidé si mohou i sami spočítat, jaký je je jejich důchodový věk, kdy ho dosáhnou či jakou musí získat dobu pojištění. Mohou k tomu využít kalkulačku, která je k dispozici na webových stránkách ČSSZ v sekci Důchodové pojištění. Stačí do ní zadat jen datum narození, ženy doplní i počet vychovaných dětí. Důchodová kalkulačka spočítá rovněž orientační výši starobního důchodu.

Žádost o důchod je možné podat nejdříve čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu.  O přiznání důchodu ČSSZ zašle rozhodnutí. Pokud byl žadateli přiznán důchod, je třeba tuto skutečnost oznámit zdravotní pojišťovně, u které je klient registrován. Za důchodce, kteří při pobírání důchodu nejsou výdělečně činní, platí zdravotní pojištění stát.

Žádost o důchod se na OSSZ podává osobně, případně lze k tomuto úkonu zmocnit jinou osobu na základě udělené plné moci. Za občany, kteří nemohou podat žádost o důchod sami vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, mohou s jejich souhlasem a na základě potvrzení lékaře o jejich zdravotním stavu žádost podat jejich rodinní příslušníci.

K žádosti o důchod je třeba předložit především průkaz totožnosti. Dále se předkládají doklady o náhradních dobách pojištění (např. o studiu, vojně, péči o dítě) a o dobách pojištění, které ČSSZ nemá v evidenci. Nemá-li žadatel žádné doklady k dispozici, postačí k sepsání žádosti o důchod pouze platný doklad totožnosti.

Důchod je možné vyplácet dvěma způsoby, na účet důchodce nebo jeho manžela/manželky u peněžního ústavu nebo v hotovosti. Důchodce má také povinnost do 8 dnů sdělovat ČSSZ všechny skutečnosti, které mají vliv na důchod a jeho výplatu, tj. zejména změnu adresy, změnu čísla účtu pro zasílání důchodu apod.

Lidé, kteří při pobírání důchodu nadále pracují, mohou o přiznání důchodu informovat svého zaměstnavatele. Poživatel „předčasného“ starobního důchodu má povinnost tuto skutečnost oznámit zaměstnavateli.

Ten, kdo při pobírání starobního důchodu vykonává výdělečnou činnost zakládající účast na pojištění, může po 360 kalendářních dnech této činnosti požádat o přepočet důchodu. Žádost o přepočet je možné podat nejlépe prostřednictvím OSSZ podle místa trvalého bydliště, případně zaslat přímo na ústředí ČSSZ.

Témata:  důchody důchodci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy