Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Disidenti oslaví výročí Charty 77 v lednu v Lucerně

Ivan Magor Jirous
Ivan Magor Jirous
Foto: Korzo

Praha - Disidenti chystají oslavu u příležitosti čtyřicátého výročí Charty 77. Vzpomínkový večer se uskuteční 7. ledna v Mramorovém sále a kavárně pražské Lucerny. Projevy pronesou bývalí mluvčí chartistů Dana Němcová, Tomáš Hradílek nebo Alexandr Vondra. Recitovat se budou básně Ivana Martina Jirouse.

Akci organizuje Kolegium Paměti národa. "Chceme se především vidět, ti, kteří jsme se dožili těchto časů. A trochu reflektovat, kde se kdo z nás octnul a jak se vyvíjí náš postoj k současnosti. Krom toho máme strach, že následující léta nás bude opět ubývat," sdělila Dana Němcová.

"Signatáře zveme ve spolupráci s Libri prohibiti (pražskou knihovnou československé exilové a samizdatové literatury) osobním dopisem. Je to uzavřená společnost," uvedl ředitel neziskové organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Post Bellum, které zaznamenává vzpomínky pamětníků, chce v příštích letech svědectví a příběhy chartistů zdokumentovat. Organizace už vyzpovídala desítky pamětníků a signatářů, ale podle Kroupy chybí ještě stovky dalších, které plánuje oslovit a objevit i třeba díky této akci.

Společenství usilující o lidská práva se začalo utvářet při soudním procesu s hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe. První přípravná schůzka iniciátorů tohoto disidentského hnutí se konala 10. prosince 1976. Mezi Vánocemi a Novým rokem své podpisy pod text Charty 77 připojilo 242 signatářů. Do ledna 1990 se k Chartě přihlásilo přes 1800 signatářů a jen 25 z nich svůj podpis veřejně odvolalo.

Témata:  Charta 77 historie komunismus Ivan Martin Jirous

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy