Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici, dávky nejvíce zneužíváte vy, burcuje organizace

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček upozorňuje, že nejen Jiří Čunek nebo Ivana Řápková, ale i Miloš Zeman, Andrej Babiš, nebo na Slovensku Robert Fico tvrdě útočí na dávky, kterým se podle současné legislativy říká dávky pomoci ve hmotné nouzi. Podle něj je ale nejvíce zneužívají právě politici.

Podle ředitele to není nic nového. "Populističtí politici tahají téma „zneužívání dávek" z klobouku opakovaně, nejčastěji, když jim teče do bot a potřebují odpoutat pozornost (od něčeho) nebo upoutat pozornost (na vadnoucí zájem o sebe sama). Skutečně seriózních vyjádření na téma chudinských dávek a jejich dalšího rozvoje je poskrovnu a od politiků je v podstatě neslýcháme," upozornil na stránkách institutu.

Nic se podle něj nemění ani na trendu, že přibývá politiků, kteří jsou z mainstreamových, tedy demokratických parlamentních stran, kteří téma dávek začínají "nepoučeně a populisticky" komentovat.

Co je však prý nového, jsou důsledky tohoto trendu. "Troufám si říci, že už se zažilo, že dávky hmotné nouze jsou prostě „zneužívány", že je pobírají především „nepřizpůsobiví" a ti, kteří „nechtějí pracovat", že stát jejich vyplácením „mastí kapsy byznysmenům s ubytovnami" a že si je vždy „vykřičí" Romové, ale „slušný člověk" na ně nedosáhne," podotkl.

To ale považuje za mýty a nesmysly. "Co je však horší, lidé už jim všeobecně věří, protože je potvrzují „nejvyšší autority". Příjemci dávek pomoci ve hmotné nouzi jsou ostrakizováni. Kromě toho, že jsou chudí a v životě jim právě není lehko, ještě automaticky získávají nálepku „nepracovitých vyžírků", na které ostatní doplácejí," dodal.

Problém podle něj spočívá v "amatérském a zcela nekompetentním" výkladu, který na adresu dávek hmotné nouze poskytl například prezident Zeman při projevu ve Sněmovně, když se vyjadřoval k rozpočtu na rok 2017. Řekl, že dávky hmotné nouze lidi „odnaučují pracovat". "Máme nesmyslné dávky jako doplatek na bydlení, které rozjely obchod s chudobou. Máme i nesmyslnou dávku, která se jmenuje podpora v hmotné nouzi," dodal Zeman.

"Kromě toho, že dávka s názvem „podpora v hmotné nouzi" neexistuje, je dobré si uvědomit, že to nebyly dávky jako takové, které rozjely byznys s chudobou, ale instituce, které s nimi nakládaly, a pravidla jejich přidělování, která to umožnila. Veřejná správa, pokud vidí, že dávky neslouží v některých oblastech účelu, pro který jsou zavedeny, musí reagovat jejich úpravou co do výše a způsobu distribuce, a ne je ústy politiků znevěrohodnit, popř. zrušit. Problém totiž nespočívá totiž ani tak v samotných dávkách, ale v ostatních opatřeních sociální politiky, které selhávají. A to jsou v případě dávek hmotné nouze ta, která mají řešit sociální začleňování – tedy v oblastech bydlení, sociálních služeb a sociální práce a především aktivní politiky zaměstnanosti. A pak také v oblasti řešení insolvence, která roky nejenže řešena nebyla, ale byla přístupem veřejné správy u kriticky ohrožených skupin lidí prohlubována," reaguje Šimáček.

Babiš pro změnu napsal, že sociální dávky jsou „podle mě pořád spíš plošné než adresné, takže si z nich někteří udělali automatický pravidelný měsíční příjem za peníze jiných". I na to Šimáček reaguje a tvrdí, že plošné nejsou v naší zemi prakticky žádné dávky.

"Na nemocenské dávky, kam spadá i pomoc v mateřství, nedosáhnou lidé, kteří si po dostatečně dlouhou dobu neplatí nemocenské pojištění. Rodičovský příspěvek se týká všech rodičů dětí do 3-4 let, avšak jen v té míře, v jaké si předtím vydělávali. Na přídavky na děti, které jsou spíš symbolické a rozhodně nezajišťují pokrytí výdajů na péči o děti, dosáhnou jen opravdu chudé rodiny. Vzhledem k tomu, že i dávky porodného a pohřebného podléhají testování životní situace a příjmu, je zřejmé, jak moc se Andrej Babiš mýlí, když dávky považuje za málo adresné," podotýká.

Podle ředitele je nutné začít o dávkách mluvit seriózně a začít s tím, že veřejnosti bude dobře známé, komu a v jakých situacích skutečně slouží. "V opačném případě hrozí, že potřební lidé přijdou o nutnou finanční podporu, bez které se propadnou do fatální chudoby, a že se jejich bezkoncepčními úpravami pod tlakem populistů rozpadne systém sociální ochrany. A s tím půjde ruku v ruce rozpad sociální soudržnosti a solidarity. A to vše uprostřed hospodářské konjunktury v bohatém státě, jakým Česko je," uzavřel.

Témata:  sociální dávky Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy