reklama

"Do výběrového řízení jsme se nepřihlásila, protože jsem se slučováním sekcí nesouhlasila," řekla ČTK bývalá náměstkyně. "Náměstkyně pro řízení sekce zahraničních vztahů byla zařazena mimo výkon služby," uvedla k tomu Ježková. Formálně tak Beneš Špalková pod ministerstvo dále spadá a bude půl roku dostávat 80 procent platu, pokud pro ni státní tajemník na ministerstvu nenajde odpovídající pozici, nebo pokud sama neodejde.

Beneš Špalková již dříve ČTK řekla, že skutečné důvody ke slučování sekcí nezná, práce její sekce byla dlouhodobě hodnocena pozitivně. Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má mít sloučení sekcí pozitivní funkční i finanční efekt. Pod sekci zahraničních vztahů spadaly podle webu ministerstva dva odbory s více než 40 lidmi.

Beneš Špalková přečkala na ministerstvu řadu změn, působí na něm od roku 2001. Od roku 2012 byla náměstkyní tehdejšího ministra Petra Bendla (ODS) v úseku pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU, od roku 2015 vedla pod Jurečkou sekci zahraničních vztahů.

Šír jako náměstek začal na ministerstvu pracovat od loňského února. Na ministerstvo nastoupil v roce 1998, v roce 2002 se stal ředitelem odboru pro vztahy s EU. Od roku 2003 působil jako diplomat stálého zastoupení ČR při EU, pouze mezi lety 2009 a 2011 pracoval jako poradce ministra zemědělství. V roce 2009 ho také tehdejší ministr Jakub Šebesta jmenoval do pozice předsedy skupiny pro strategické otázky zemědělství. Šír kandidoval jako nestraník na šestém místě kandidátky ANO do europarlamentu v roce 2014.

Na ministerstvu zemědělství je nyní tak sedm odborných náměstků a jeden politický, Pavel Veselý za ČSSD.