Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci, táhněte. Smrt HateFree, radikálové posprejovali pražské podniky a metro

Městská policie hl. m. Prahy
Městská policie hl. m. Prahy
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Neznámí vandalové poničili v noci na neděli čtyři pražské podniky a stanici metra. Na budovy nasprejovali nápisy "Smrt HateFree" a neonacistickou symboliku. Všechny podniky, které vandalové poškodili, jsou zapojeny do sítě HateFree Zone.

V noci na neděli poničili vandalové v Praze nejméně pět míst. Šlo zřejmě o jednu skupinu, objevily se totiž stejné nápisy - "Smrt HateFree", "Anti-antifa" nebo "Uprchlíci, táhněte". Vandalové navíc na zdi nasprejovali neonacistickou symboliku a vylili červenou barvu.

Vandalové poškodili čtyři pražské podniky, které jsou zapojeny do projektu HateFree Zone. Jde o síť institucí a podniků, které spolupracují s vládní agenturou HateFree. Iniciativa se snaží bojovat proti předsudkům a nenávisti v Česku.

Nápisy se objevily na průčelí kavárny Mamacoffee na náměstí Jiřího z Poděbrad, bistro La Bibiche ve Francouzské ulici, Café V lese v Krymské ulici a prodejnu Správná podprsenka na Vinohradech. Sprejeři se na všech místech "podepsali" hákovým křížem (zde), šifrou 14/88 a keltským křížem (zde).

Poškozeny byly také zdi metra ve stanici Karlovo náměstí. V podchodu nasprejovali vandalové také nápis "Klinika hoří". Jde o narážku na žhářský útok, jehož terčem se stalo právě centrum Klinika na pražském Žižkově.

Policisté zatím neví, zda budou incident vyšetřovat jen jako vandalismus a poškození cizí věci nebo i nebezpečné vyhrožování a podněcování k nenávisti. Nápisy zatím kriminalisté dokumentují, zatím ví údajně o třech místech.

"Dá se polemizovat o trestném činu poškození cizí věci sprejerstvím, měly se tam ale objevit i konkrétní nápisy. Jak dalece budou i tyto nápisy trestným činem, to už bude otázka pro odborníky z oboru," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Podobných útoků v poslední době přibývá. V září například poškodili vandalové komunitní centrum Kašpárek v Pardubicích, na dveře a okna nalepili nálepky s oprátkami a s výhružkami "Smrt zrádcům". Centrum předtím uspořádalo sbírku pro uprchlíky.

Témata:  vandalství neonacisté krimi Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy