Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další vlna mrazů: Praha chystá pro bezdomovce další opatření, v Ústí umrznul muž

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha/Ústí nad Labem - Praha kvůli nadcházejícím mrazům otevře pro bezdomovce přes noc i dvě denní centra. Centrum v Pernerově ulici bude otevřené od pátku, v Tusarově od pondělí. V ústecké Masarykově nemocnici zemřel bezdomovec, kterého našla hlídka městské policie v noci na úterý.

"Přestože jsou ještě ve stávajících zařízeních volná místa, chceme postupně jejich počet preventivně navýšit v rámci dvou denních center. Ta by měla být v provozu i přes noc a nabídnout lidem bez přístřeší přečkání v teple," uvedl pražský radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ANO).

Kvůli chladných nocím v posledních dnech už Praha zrušila poplatek za přenocování na lodi Hermes. Další kapacita může vzniknout stavbou stanů. O mrazivém víkendu pražští záchranáři vyjížděli k jedenácti podchlazeným, zima se pravděpodobně stala osudná čtyřem z nich.

V Praze se pohybuje několik tisíc lidí bez domova. Ubytovny, azylové domy a zimní noclehárny mohou přijmout kolem 800 lidí. Kapacity jsou většinou dostatečné.

Mráz už má v Česku několik obětí. V Praze od pátku zemřeli na následky podchlazení zřejmě čtyři lidé. Hlídka v Ústí nad Labem muže objevila v mrazech u bývalého autobazaru nedaleko kruhového objezdu pod Větruší. Sanitka ho převezla do nemocnice, kde krátce na to zemřel.

Ústečtí strážníci pravidelně kontrolují lidi bez domova, kteří nevyužívají služeb charitativních organizací a zdržují se i v mrazech ve volné přírodě nebo přespávají v rozpadlých či neobývaných objektech. "Bohužel, většina z nich nabízenou pomoc odmítá," řekl ČTK mluvčí strážníků Jan Novotný.

Témata:  bezdomovci Praha Ústí nad Labem

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy