Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO si drží náskok nad ČSSD, TOP 09 dohnala lidovce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, uspělo by s velkou pravděpodobností šest politických subjektů. Největší podpoře voličů se na počátku volebního roku 2017 těší hnutí ANO 2011. Od vítěze voleb v roce 2013, ČSSD, ho v současné době dělí více než sedm procentních bodů. Mírně posílila TOP 09, která by získala téměř shodnou podporu jako KDU-ČSL a těsně by zasedla ve sněmovně.Vyplývá to z průzkumu agentury Phoenix research online.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v lednu 2017 pravděpodobně překročilo šest politických stran a hnutí, kdy se TOP 09 a KDU-ČSL ocitají s menším rozestupem blízko samé hrany volební hranice nutné pro vstup do dolní komory Parlamentu. Těsně za branami sněmovny pak zůstávají Starostové a nezávislí (STAN). 

Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 23,70 procenta (pro srovnání - ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta). Oproti prosincovému měření došlo k mírnému poklesu obliby hnutí Andreje Babiše. Druhého nejlepšího výsledku dosáhla strana premiéra Bohuslava Sobotky, ČSSD.

V tuto chvíli by ji volilo 15,90 procen1ta respondentů. V porovnání s předchozím výzkumem jí podpora rovněž mírně poklesla. Bronzovou příčku v preferencích si nadále udržuje KSČM s naměřenými 11,10 procenty (v roce 2013 to bylo 14,91 procenta).

Čtvrté místo obsadila ODS se zjištěným ziskem 7,40 procenta (v roce 2013 získala 7,72 procenta). Na páté místo v lednových preferencích se dostala vládní KDU-ČSL se zjištěným ziskem 5,50 procenta (v roce 2013 získala 6,78 procenta). 

S menším odstupem ji následuje TOP 09, již bez dlouholetého volebního partnera – uskupení STAN. Nyní by získala 5,20 procenta preferencí respondentů (v roce 2013 to bylo 11,99 procenta), čímž uzavírá skupinu stran, které by aktuálně zasedly ve sněmovně.

Nejblíže k "branám Poslanecké sněmovny" je osamostatněné hnutí Starostové a nezávislí (STAN), dosavadní volební a politický partner TOP 09. Starostům a nezávislým (STAN) vyjádřilo sympatie 4,40 procenta odpovídajících.

Následuje politická formace Tomia Okamury - Strana přímé demokracie (SPD) s 3,90 procenty, Pirátská strana s aktuálně naměřenými 2,60 procenty preferencí, Strana zelených s rovnými 2 procenty vyjádřené podpory a Svobodní (SSO) s 1,70 procenty. Na posledním místě žebříčku se se ziskem 1,20 procenta umístil Úsvit – Národní koalice.

Robejškovi Realisté by získali podporu 1,20 procenta, znovu obnovená ODA prozatím nezaznamenala praktický žádný ohlas u respondentů.

Z aktuálního výzkumu rovněž vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se v prvním měsíci roku 2017 zúčastnilo 50,50 procenta oprávněných voličů, došlo tedy oproti předchozím měsícům k mírnému nárůstu ochoty volit (voličská účast v předčasných volbách 2013 byla 59,48 procenta).

Za zmínku rovněž stojí 9,50 procenta respondentů, kteří se nedokáží rozhodnout, komu by dali svůj hlas a zvolili si raději odpověď "nevím". Téměř pět procent dotázaných v provedeném výzkumu zvolilo variantu "jiná strana".

Témata:  volební preference Hnutí ANO volby Sociální demokracie (SOCDEM) KDU-ČSL TOP 09

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy