reklama

Velvyslanec nedorazil, podle pořadatele Tomáše Peszynského ho zvali, ale ve svém rozvrhu nenašel čas. Schapiro nejspíš jako velvyslanec v Praze skončí po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se úřadu ujme 20. ledna.

Lidé, kteří se dnes sešli poblíž Karlova mostu, zazpívali pro Schapira píseň Škoda lásky. Dílo českého skladatele Jaromíra Vejvody z roku 1927 se stalo populární mezi vojáky za druhé světové války, bylo přeloženo do mnoha jazyků. Stalo se také symbolem osvobození části Československa v roce 1945 americkou armádou.

Zazněla také píseň Goodbye Andrew (Na shledanou, Andrew), kterou pro něj pořadatelé složili. V českém textu se zmiňuje například to, že velvyslanec je příjemný chlapík nebo že si možná vzpomene na červené trenýrky. Ty jsou symbolem odpůrců prezidenta Miloše Zemana, který Schapira několikrát ostře kritizoval.

Obě písně a vzkazy pro velvyslance pořadatelé natočili. "Nasdílíme video na facebookovou stránku velvyslanectví. Víme, že si takových vzkazů všímají," řekl ČTK Peczynski. Poblíž místa happeningu stáli čtyři Schapirovi odpůrci s nápisem Vezmi si je všechny s sebou, jeden z nich měl na kabátě odznak iniciativy Islám v ČR nechceme.