Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schapiro v pátek skončí ve funkci velvyslance

Dragoon Ride kempuje v Praze: Andrew Schapiro (31.3.2014)
Dragoon Ride kempuje v Praze: Andrew Schapiro (31.3.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Americký velvyslanec Andrew Schapiro v pátek skončí ve funkci. Do Česka se ale bude vracet, protože jeho děti zde dokončí letošní školní rok. Schapira do Prahy vyslal Barack Obama, znají se ze studií práv na Harvardově univerzitě.

Schapiro opustí svůj úřad 20. ledna, tedy v den inaugurace nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Takový postup je obvyklý vzhledem k tomu, že Schapiro není kariérní diplomat, ale politický velvyslanec.

Velvyslanec připustil, že pokud by v prezidentských volbách zvítězila Trumpova protikandidátka z Demokratické strany Hillary Clintonová, je možné, že by ve funkci zůstal až do léta.

O tom, kdo a kdy jej ve funkci vystřídá, nechtěl ambasador spekulovat. Svému nástupci by však poradil, aby se nebál veřejně se postavit za práva utlačovaných a hájit svobodu a toleranci.

Jednou z možných kandidátek na místo amerického velvyslance je Ivana Trumpové. Rodačce ze Zlína fandí prezident Miloš Zeman, který současného velvyslance opakovaně kritizoval.

Témata:  Andrew Schapiro Velvyslanectví USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy