reklama

„Česká veřejnost je v poslední době některými evropskými politiky a domácími proimigračními aktivisty neustále obviňována z údajné xenofobie, rasismu, sobectví a celkové mentální zaostalosti a méněcennosti kvůli tomu, že prý odmítá přijímat migranty a údajně trvá na etnicky čistém vlastním státě“ spustil Weigl

To ale podle něj není pravda. Poukazuje na nová data statistického úřadu, podle kterého v ČR žije nejvíce cizinců v její historii – 464 670 osob (2015), což představuje 4,3% populace. „To je zdaleka nejvíce ze všech postkomunistických zemí. Průměr EU je cca o 3% vyšší, to není velký rozdíl. U našich sousedů na Slovensku a v Polsku žije cizinců méně než 2% populace,“ vysvětluje ekonom.

Tito lidé prý přišli do Česka většinou za prací a spokojeně zde žijí. „Problémů v soužití s etnickými Čechy je minimum. Xenofobie skutečně není problémem naší společnosti. To, že veřejnost drtivou měrou odmítá zapojení ČR do projektu masového přesídlování obyvatel Blízkého východu a Afriky do Evropy, který se vytrvale snaží uskutečňovat pokrokářské elity ovládající EU, vyplývá z negativní zkušenosti západoevropských zemí s masovou migrací z těchto civilizačně odlišných oblastí,“ domnívá se.

Občané podle něj prostě mají strach. „Česká veřejnost se jednoduše obává vzniku podobných nepřizpůsobivých a agresivních menšin na našem území. To není rasismus, ani xenofobie. V módním evropském newspeaku se takový postoj nazývá předběžná opatrnost, a to je přece princip, který EU razí vždy a všude,“ dodává Weigl.