Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka byla zjištěna u dalších sedmi volně žijících ptáků

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. Veterináři kromě chovů nákazu potvrdili u dalších sedmi volně žijících ptáků. Lidé se virem H5N8 podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Poprvé u volně žijících ptáku se nákaza vyskytla v Moravskoslezském kraji u labutě nalezené v Jilešovicích u Opavy. Nově také zasáhla Zlínský kraj, kde ve Starém Městě na Uherskohradišťsku uhynula labuť a v Otrokovicích kachna.

Kromě labutě v Jilešovicích se dále ptačí chřipka prokázala u dvou labutí z Českých Budějovic a u labutě a divoké husy v Javorníku v Olomouckém kraji. Už dříve pak měli veterináři nálezy u ptactva na Náchodsku, v Olomouci, Praze, Kolíně, Hradci Králové nebo v Táboře.

V Česku je v chovech zatím devět ohnisek, čtyři z nich jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji, tři v jižních Čechách a jedno v Olomouckém kraji v Lověšicích. Ohniska nemoci se vyhlašují pouze v případě, že se choroba najde v chovu. V případě nákazy u volně žijících ptáků se tak nevyhlašuje ani dozorové a ochranné pásmo, ve kterém jsou zvýšená preventivní opatření před rozšířením nákazy.

Dozorová desetikilometrová lověšická zóna zasahuje i do Zlínského kraje, a to v Břestu, Chropyni, Karlovicích u Holešova, Kyselovicích, Kostelci u Holešova, Němčicích u Holešova, Roštění, Záříčí a v Žalkovicích.

Témata:  ptačí chřipka

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy