Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby by vyhrálo ANO, TOP 09 by se nedostala do Sněmovny, ukázal průzkum

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Na začátku volebního roku 2017 se potvrzuje dominance hnutí ANO. Popularita Babišovaa hnutí sice neroste, ostatní zavedené politické strany ale stagnují či ztrácejí. Ukázal to nový průzkum agentury STEM.

V lednu 2017 by se do poslanecké sněmovny dostalo jen pět stran. Těsně pod pětiprocentním prahem se nachází TOP 09 a SPD. Bez šance nejsou ani Piráti.

Vládní koalice by získala i přes současné změny velmi vysoký počet 142 mandátů, ANO a ČSSD by daly dohromady pohodlnou ústavní většinu. Poté, co ODS posílila, by bylo možné složit i dvojčlennou koalici ANO+ODS, informuje stem.cz.

Ve volebním modelu ČSSD zaostává za ANO o 15 procentních bodů. Nadále stojí před úkolem aktivizovat budoucí voliče a upevnit jejich volební motivaci. ODS si polepšila a představuje dnes na pravici tu silnější alternativu. Na rozdíl od ODS ztrácí TOP 09 i své dříve pevné příznivce.

KSČM mírně ztrácí, ale stále má věrné kmenové voliče. KDU-ČSL má stabilní a pevnou podporu. STAN se v povědomí veřejnosti odděluje od TOP 09. Podpora Starostů se teprve utváří a bude důležité, zda dokáží představit strategii do sněmovních voleb.

Předpokládanou účast voličů ve volebním modelu odhadujeme kolem 57 %. Při dotazu, zda se dotázaní chtějí voleb zúčastnit, odpovědělo kladně 54 %, záporně 23 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 23 % dotázaných.

ANO: 29.9 %; ČSSD: 14,6 %; KSČM: 12,6 %; ODS: 9,6% a KDU-ČSL: 7,8 %. Do Sněmovny by se nedostaly SPD 4,9 %; TOP 09 4,3 %; Piráti 4,1, %; STAN 2,9 %; Zelení 2,1 %; Úsvit 1,4 %; Svobodní 1,4 %

Témata:  volební preference TOP 09 průzkumy Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) volby

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy