Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtvrtina prodejců vánočního sortimentu porušila předpisy, tvrdí ČOI

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tradiční vánoční sortiment, jako jsou stromky, ryby, ozdoby a další produkty nabízené především na vánočních trzích, byly cílem kontrol České obchodní inspekce (ČOI). V průběhu měsíce listopadu a prosince 2016 uskutečnily jednotlivé inspektoráty ČOI celkem 803 kontrol. Porušení právních předpisů bylo zjištěno u každého čtvrtého z nich.

Inspekce se zaměřila na dodržování zákonů při prodeji stromků, ryb, ozdob a dalšího sortimentu, který je nabízen převážně na vánočních trzích.

U ozdob šlo hlavně o elektrické ozdoby a řetězy, v prodeji hraček se zaměřili na padělky, při prodeji ryb na váhu a používání ověřených měřidel a u vánočních stromků na informace o deklarované výšce.

Inspektoři narazili třeba na případy, kdy kupující nebyl informován o vlastnostech prodávaných výrobků a o nebezpečí, které mu při jejich nesprávném použití hrozí, informuje coi.cz. Mají podezření i na popálení dítěte elektrickým proudem v důsledku manipulace se světelným řetězem.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) Vánoce obchody prodejci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy