Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci a děti mají méně doplácet za léky

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Vláda dnes schválila návrh novely, podle které mají mít důchodci a děti nižší limity pro doplatky za léky. Kabinet se naopak neshodl na změně podmínek pro umělé oplodnění, bude o nich ještě jednat komise při ministerstvu zdravotnictví.

Pokud novela v lednu 2018 vejde v platnost, roční limit pro děti do 18 let a seniory od 65 let se sníží z 2500 na 1000 korun, u důchodců od 70 let dokonce na 500 korun. Při překročení tohoto limitu pojišťovny vrací pojištěncům peníze, které za léky zaplatí navíc.

Novela nebudí mít dopad na státní rozpočet, ale na rozpočty zdravotních pojišťoven. Ty podle propočtů ministerstva vydají ročně asi o 440 milionů korun více než v současnosti. Největší dopady - asi 295 milionů korun - se očekávají u Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je největší a má mezi pojištěnci i více lidí vyššího věku.

Vláda se naopak neshodla na změně podmínek pro umělé oplodnění. S návrhem, aby byl o pět let zvýšen věk žen, do kterého bude umělé oplodnění hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a aby se zvýšil i počet hrazených pokusů, přišla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). "Jde to skoro k miliardě korun ročně. My teď jsme se domluvili, že komisi, která dříve fungovala při ministerstvu zdravotnictví, obnovíme," řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Podle návrhu Marksové mohly ženy zákrok podstoupit do dosažení 44 let věku. Počet pokusů hrazených z veřejného pojištění by měl vzrůst ze tří na čtyři nebo v případě, že bylo v prvních třech pokusech ženě vloženo jen jedno embryo, až na šest pokusů. Ministerstvo práce uvádí, že tím chce reagovat na změny, kdy lidé odkládají rodičovství do vyššího věku, s čímž ale souvisí riziko neplodnosti.

Témata:  zdravotnictví léky vláda důchodci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy