Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud smetl ze stolu stížnost podnikatele Zadeha. Stěžoval si na prohlídku své cely

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Podnikatel Shahram Abdulah Zadeh neuspěl se stížností proti prohlídce jeho vazební cely provedené v prosinci 2015. Ústavní soudci důvod k zásahu nenašli a stížnost odmítli jako zjevně neopodstatněnou.

Zadeh se do vazby dostal v roce 2014 kvůli podezření z rozsáhlých daňových úniků. V únoru 2015 ho policie začala stíhat také pro podezření z vydírání. V policejní výslechové místnosti na Obilním trhu, případně ve vazební věznici, prý nabízel úplatek tlumočníkovi z perštiny.

Prohlídku cely včetně Zadehových osobních věcí povolil Okresní soud ve Znojmě, policie ji provedla 15. prosince 2015.

Zadeh si stěžoval na to, že jeho advokát se na místo dostal až hodinu po zahájení prohlídky. Příkaz k prohlídce byl prý nedostatečně odůvodněný.

Daňovými úniky se zabývá Krajský soud v Brně. Kromě Zadeha v kauze figuruje 14 lidí. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot. Celková škoda údajně činí 2,5 miliardy korun.

Kvůli daňové kauze strávil Zadeh ve vazbě 22 měsíců. Pak se dostal na svobodu díky kauci 150 milionů korun. Loni v prosinci jej ale brněnský městský soud poslal opět do vazby kvůli podezření z ovlivňování svědka. Zadeh vinu popírá.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy