Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci budou jednat o spolupráci se STAN. Už teď se ale objevily neshody

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - STAN s KDU-ČSL začaly o spolupráci pro letošní parlamentní volby jednat již v prosinci. Více jasno by mělo být po jednání, které lidovci plánují na sobotu během celostátní konference. Už nyní jsou ale patrné jisté neshody.

Pavel Bělobrádek dnes ČTK sdělil, že považuje za technicky jednodušší pozvat hnutí na lidovecké kandidátky. Šéf hnutí STAN Petr Gazdík naopak ve středu hovořil o vytvoření integrační strany, spekuluje se už i o jejím názvu List či Lípa.

Hnutí Starostové a nezávislí v úterý schválilo, že chce do sněmovních voleb v říjnu kandidovat spolu s KDU-ČSL, SNK-ED a regionálními stranami. Uskupení integrované v jedné volební straně by podle Gazdíka mělo být schopné konkurovat nejsilnějším hráčům. Doufá, že myšlenku podpoří i lidovci.

"Určitě jsem pro spolupráci se STAN a vznik 'třetí síly', preferujeme účast dalších subjektů na naší kandidátce v důstojné a rovnoprávné pozici, která je technicky i právně jednodušší než založení nového subjektu," napsal Bělobrádek ČTK. Uvedl, že v sobotu budou lidovci o spojenectví jednat. "Zda dojde k rozhodnutí, není jisté," dodal.

V případě vzniku nového subjektu nebo nasazení zástupců STAN na kandidátky lidovců by stranám pro vstup do sněmovny stačilo pět procent hlasů, v případě volební koalice by se klauzule sčítaly. Řešení je podle odborníků v souladu s ústavou, uvedl v úterý Gazdík k integrační straně. V jejím vedení podle něj musí být členové nové strany, nikoliv členové stávajících stran.

Témata:  Pavel Bělobrádek Petr Gazdík KDU-ČSL

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy