Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhá fáze EET se blíží. Bude znamenat konec pro desítky trafik?

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - 1. března se spustí druhá fáze elektronické evidence tržeb (EET), která se bude týkat obchodníků včetně trafik. A právě u nich mohou vyvstat potíže a hrozí, že jich desítky ukončí činnost.

Vyplývá to z informací od několika podnikatelů a neoficiálně to potvrzují i někteří jejich dodavatelé. Celkem je v tuzemsku přibližně 17.000 trafik. Podle místopředsedy představenstva distributora tisku PNS Jindřicha Kadeřávka v takto velkém množství trafik běžně nastávají změny, kdy prodejní místa zanikají a nová vznikají a nelze počátkem února říci, které provozovny skončí kvůli EET.

"Problémem mohou být technické a prostorové podmínky provozování jejich prodejny. Samozřejmě asi nelze vyloučit ani finanční náklady, i když to bude spíše účelové odůvodnění toho, že už nějakou dobu uvažují o ukončení své činnosti," podotkl Kadeřávek.

"Zvýšil se mi od nového roku nájem a investice do EET je poslední kapka. Ať už je to pořízení nové pokladny, ale i pravidelné měsíční platby navíc," řekl ČTK majitel malé provozovny v Praze 2.

Podle Kadeřávka může být zavedení EET pro mnohé majitele trafik zátěží, ale zároveň jim může pomoci některé procesy zrychlit a zefektivnit. V rámci EET nastane elektronizace prodejních míst, což umožní například zavedení elektronických dodacích a remitendních listů, které jsou dnes zajišťovány papírově.

V první vlně zavádění EET skončily nebo přerušily podnikatelskou činnost desítky až stovky provozoven v pohostinství.

Témata:  elektronická evidence tržeb obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy