reklama

ÚOHS původně Kauflandu dal pokutu 13 milionů korun, po odvolání firmy ji ale zvedl na více než 22 milionů korun. Firma podle ÚOHS porušila zákon, když sjednávala s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty delší než 30 dní a platby takto i realizovala.

Obchodní řetězec dál sjednával s 95 procenty svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů pro případ postoupení pohledávky třetím osobám povinnost hradit vedle nákladů spojených se zpracováním této agendy ještě poplatek ve čtyřprocentní výši pohledávky.

Kauza se vrací na antimonopolní úřad

Případ je důležitý také tím, že jde o první rozhodnutí ÚOHS v této oblasti, které přezkoumal soud. V minulosti totiž panovaly nejasnosti jak zákon, který měl být bičem na řetězce, vykládat. "Legislativně technická úroveň zákona o významné tržní síle vykazuje velké slabiny a nedostatky a ve svém důsledku umožňuje vícero výkladů pojmu významné tržní síly," uvedl nyní soud ve svém rozhodnutí.

ÚOHS použil absolutní výklad, uvedl soud. V případě pochybností, které vyplývají z nejasného zákona, je ale podle něj nutné zvolit výklad mírnější. Nově tedy úřad musí posoudit vztahy Kauflandu k jednotlivým dodavatelům a nebude moci konstatovat, že byl zákon porušen plošně.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj dnes ČTK řekl, že jeho úřad podá kasační stížnost. "Jsme přesvědčeni, že aplikace zákona o významné tržní síle využívající absolutního konceptu tržní síly byla v rozhodnutí uplatněna v souladu s účelem zákona," uvedl Rafaj.