Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování útoku na centrum Klinika skončilo, policie nikoho neobvinila

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Prošetřování loňského žhářského útoku na sociální centrum Klinika v Praze 3 bylo odloženo. Policistům se nepodařilo zjistit skutečnosti k zahájení trestního stíhání proti konkrétnímu člověku. Na dotaz ČTK to dnes uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. 

Podle mluvčího se policie dostala do důkazní nouze především proto, že v obdobných případech nelze stíhat paušálně celou skupinu útočníků, ale pouze jednotlivce. Počínání jednoho člověka vyhodnotila jako přestupek.

Od incidentu už uplynul rok. Podle kolektivu Kliniky byl útok nakonec úředníky využit jako záminka k neprodloužení smlouvy na vypůjčení státního objektu. Klinika tehdy byla označena jako bezpečnostní riziko. Od loňského března v ní aktivisté zůstávají nelegálně.

Skupina maskovaných lidí na žižkovské centrum zaútočila loni v únoru po rozsáhlých protimigračních demonstracích. Policie událost prověřovala pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po incidentu prohlásil, že vláda očekává „důsledné a nezávislé" policejní vyšetřování.

Podle Hulana se kriminalistům podařilo ztotožnit valnou většinu 'útočníků'. „Stejně tak musí zaznít, že detektivové dělali celkově maximum, aby celou událost objasnili," uvedl mluvčí. K samotnému útoku se podle něj při prošetřování doznal jeden člověk. „Avšak takovým způsobem, že jednání bylo možné kvalifikovat pouze jako přestupek, což jsme po konzultaci se státním zástupcem také udělali.“

Stopy a důkazy na místě události podle něj znehodnotil jednak následný požár, ale také sami poškození neodbornou manipulací s těmito stopami a důkazy. To podle něj vyšetřování negativně ovlivnilo.

„Dnes uplynul rok od útoku na Kliniku. Už víme, že kameny a dýmovnice házeli neonacisté, protože policie provedla překvapivě důkladné vyšetřování a jeden člověk se dokonce k útoku přiznal. Ten ale dostal jen přestupek a s tím se policie spokojila a dál už ve vyšetřování nepokračovala. Tento postup policie a státních zástupkyň nás zaráží o to víc, když ho porovnáme např. s postupem v kauze anarchisty Igora Ševcova. Ten za čin, který nespáchal, seděl tři měsíce ve vazbě,“ uvedla Klinika na facebooku v den výročí útoku.

„Po útoku jsme zaznamenali silnou podporu veřejnosti a dokonce některých vrcholných politiků. Pro úředníky ÚZSVM to byl ale paradoxně důvod označit Kliniku za bezpečnostní riziko a neprodloužit jí smlouvu. Přes všechno pohoršení politiků a političek nad útokem zní postoj oficiálních institucí jasně: neonacistické násilí se vyplácí. Klinice byla zrušena smlouva, zatímco útočníkům se nic nestalo,“ dodali lidé z centra,

Klinika, která mimo jiné pořádala sbírku oblečení pro uprchlíky, po incidentu uvedla, že na ni zaútočili neonacisté, a to kameny a světlicemi, které v objektu zapálily část kavárny. V budově se v té chvíli nacházelo přes 20 lidí. Jeden člověk prý utrpěl zranění hlavy a několik lidí se nadýchalo kouře.

Témata:  klinika Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy