reklama

Už minulý týden měli k zákonu připomínky děkani lékařských fakult a ministerstvo financí. Podle ministerstva zdravotnictví se kritika sociálních partnerů nevztahovala k obsahu navrženého zákona.

"Nechápeme, jak se z priority vlády přijmout zákon o neziskových nemocnicích stal zákon o univerzitních nemocnicích. Navíc ta legislativní smršť, jakou se to děje," nebral si servítky předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. Kabinet Bohuslava Sobotky původně sliboval, že připraví zákon o neziskových nemocnicích, který se měl týkat tří desítek lůžkových zařízení. Proti ale byli někteří ministři, především z hnutí ANO.

Engel varuje, že není jasné, kolik nemocnic by se mělo na univerzitní přeměnit. Ministerstvo navrhuje 15 nemocnic, s tím ale nesouhlasí děkani lékařských fakult. Zákon, který by měl být na program vlády zařazen na konci února, projedná tripartita 20. února.

Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje především regionální zařízení, pak dodává, že je zákon nekoncepční. „Nebyly by řešeny další státní nemocnice přímo řízené ministerstvem zdravotnictví ani příspěvkové organizace zřízené kraji a městy. Návrh se nezabývá nemocnicemi v podobě akciových společností a společností s ručením omezeným, kterých je většina z celkového počtu nemocnic a jejichž právní forma je pro veřejné nemocnice stejně vhodná, jako pro státní příspěvkové nemocnice," uvedla asociace v prohlášení. Upozornila také na to, že v zákoně není upravena spolupráce univerzitních nemocnic s dalšími organizacemi, které s nimi spolupracují. Navíc by prý mohlo dojít k oslabení postavení ostatních nemocnic.

Rezort zdravotnictví argumentuje tím, že zkrácení doby připomínkového řízení na týden, které sociální partneři kritizovali, schválil ministr pro legislativu. Zkrácení bylo navíc podle ministerstva nutné, aby se zákon stihl projednat ještě v tomto volebním období. Ke kritice, že se ministerstvo zabývá jen univerzitními nemocnicemi, mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová ČTK sdělila, že při tomto rozsahu zákona je možná politická shoda.

Norma má nahradit původní návrh zákona o neziskových nemocnicích. Nynější zákon do českého práva zavádí novou právní formu univerzitní nemocnice. Takovou nemocnici bude možné zřídit a zrušit jen zákonem. Statutárním orgánem univerzitní nemocnice bude ředitel jmenovaný a odvolávaný ministrem zdravotnictví. Dalšími orgány budou rada univerzitní nemocnice a akademická rada. V těchto orgánech bude mít své zástupce též vysoká škola.