Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovou stížností na Lex Babiš se bude zabývat Jan Filip

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Takzvaný lex Babiš bude jako ústavní soudce zpravodaj řešit Jan Filip. Návrh prezidenta Miloše Zemana na zrušení části zákona, který omezuje podnikání členů vlády, obdržel soud poštou ve středu, dnes mu podatelna přidělila spisovou značku a podle rozvrhu práce padla volba na soudce, který bude připravovat nález. Jméno ČTK sdělila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

O výsledné podobě nálezu ale musí hlasovat plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Průměrná doba rozhodnutí o plenárních kauzách se v roce 2016 pohybovala kolem deseti měsíců.

Filipa, stejně jako všechny současné ústavní soudce, jmenoval do funkce právě prezident Zeman. Filip předtím působil jako profesor ústavního práva na Masarykově univerzitě.

S funkcí hlavy státu se v Česku pojí kompetence navrhnout ÚS zrušení zákona nebo jeho části. Pravomoc v minulosti poměrně často využíval Václav Havel. Zeman zatím zpochybnil služební zákon a nyní novelu zákona o střetu zájmů, která podle něj porušuje zákaz diskriminace na základě majetku. Normu se chystají napadnout také poslanci ANO.

Zákon přezdívaný lex Babiš nabyl účinnosti minulý týden. Zakazuje firmám, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, aby se ucházely o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky. Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Normu přijala Sněmovna i přes prezidentovo veto.

Zákon postihl především podnikání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Do začátku února vlastnil stoprocentní podíl v holdingu Agrofert, který je největším producentem v českém zemědělství a potravinářství, dvojka v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích.

Koncern zaměstnává zhruba 34.000 lidí a je významným příjemcem státních dotací. Součástí koncernu je i vydavatelství Mafra, které vydává mimo jiné deníky Mladá Fronta DNES, Lidové noviny. Babiš Agrofert a další svou společnost SynBiol kvůli zákonu převedl do dvou svěřenských fondů.

Témata:  Ústavní soud ČR Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy